В последните дни на тази година, когато сме обгърнати от

...
В последните дни на тази година, когато сме обгърнати от
Коментари Харесай

Краят на годината и раждането на новото слънце в българската обредна система

В последните дни на тази година, когато сме обхванати от коледна атмосфера, насочихме взор към националния календар на българите, към традициите и обичаите, които са ни помагали да се съхраним като общественост и да имаме лична еднаквост.

Наш посетител бе Нели Милушева, етнолог, част от отбор „ Бистрица “ и индивидът, който стои зад фейсбук страницата „ Слушай щерко и добре запомни “. Нели сладкодумно ни вкара в системата от митологични облици и показа на българите, свързани с края на годината, със зимното слънцестоене, с Игнажден, Бъдни вечер и с идването на новия ден, когато всичко стартира изначало.

Ударението в името на нашата страница е на „ запомни “, тъй като е от шопския акцент, а страницата се споделя по този начин, тъй като това е заглавието на една моя обичана книга. „ Слушай щерко и добре запомни “ е името на книга на Марта Форсайт, една американка, която огромна част от своя живот е прекарала в България, прецизира Нели.

Марта Форсайт не е пристигнала да живее тук, а е пристигнала да търси нашите корени, забавното, което е останало от нашето минало. Един човек оттатък океана да пристигна, да порови и да ти покаже какво ти губиш, някак си ни дава тласък и ние самите да се обърнем малко обратно. Марта години наред работеше с Бистришките баби, книгата е отдадена на една от дамите в тази група – баба Линка, споделя нейния живот, разказани са доста в детайли моменти от обредните практики в селото в предишното, празниците ни, храната ни, по какъв начин са се случвали самите дни в всекидневие и празник. Включени са и доста огромен набор от текстове на песни, като Марта даже ги е нотирала, има и ноти вътре.

Според Нели е значимо да се връщаме към наследството, тъй като в днешния световен свят младежите се усещат еднообразно добре и тук и на 2000 км. разстояние от тук, облечени са еднообразно, слушат идентична музика, ядат идентична храна, всичко им е толкоз познато, че някак си губят своята еднаквост и връзка със фамилиите си, с родовете като цяло, много обратно в предишното.

А това е скъпото, един човек да носи своята самородност, своята разлика в културата, тази разноцветност, тези окраски и нюанси в другите култури – това е скъпото, което би трябвало да се търси, добавя Нели Милушева.

За тематиките в страницата споделя, че от много години е имал търсения и ползи в посока фолклор и национални обичаи. Стартира страничката си при един от изпитите си по българска етнология.

Реших, че като чета толкоз забавни неща, няма по какъв начин да не ги споделя с други хора. И по този начин започнах да означавам всеки празник….

И защото сме на прага на така наречен „ мръсни дни “, които съгласно националните вярвания траят от Коледа до Богоявление, Нели ни описа за по какъв начин българите в миналото са възприемали този интервал.

Времето, което следва, в действителност е доста значимо заради ред аргументи. Това са дните, които са най-къси в годината. Приближава зимното слънцестоене, най-краткият ден и най-тъмната нощ. Днес денят ни е доста осветлен, само че в предишното не е било по този начин. Този интервал е една обредна проекция на първосътворението, превръщането на хаоса в космос. Това е митологичната основа, върху която се гради нашата традиция – сътворението на света и самото състояние на индивида в този свят….

Това са дните, в които се ражда новото слънце и неслучайно нашите праотци са наричали празника Нов ден, Нова година. От Игнажден стартира новата година на старите българи, тогава се ражда новото слънце, т.е., богът, който носи топлината, светлината, опцията за годишна продукция и прехранване на хората.

Нели изясни, че тъкмо този миг на комплицираност, на безпорядък и неподреденост донася и по този начин присъщото за този интервал безпокойствие и наситената обредност през тези дни се пробва да балансира несъответствието, да сътвори причина за усмиряване на обстановката и хората да придобият убеденост, с цел да преминат през по-трудния зимен интервал.

Какво още описа Нели Милушева са старите български обреди, за огнището и дома като едно от най-сакралните места за нашите предшественици, за магическото, съвсем сюрреалистично време сред остарялата и новата година – чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР