В последните дни има ръст в регистрацията на безработни заради

...
В последните дни има ръст в регистрацията на безработни заради
Коментари Харесай

Сачева каза как да получат помощ новите безработни

В последните дни има растеж в регистрацията на безработни поради затваряне на бизнеси и браншове. Освен това част от бизнесите са със мощно понижена интензивност, заяви в предаването " Лице в лице " по бТВ министърът на труда и обществената политика Деница Сачева.

" Новата помощ се отпуска и за безработни, които обаче считат, че би трябвало да се записват като безработни в бюрата по труда, с цел да я получат, което не е по този начин. Тук главен фактор играе подоходният аршин, който не би трябвало да надвишава 915 лева на член от фамилията. Тази помощ важи също за родителите в неплатен отпуск, за безработните и за неосигуряващите се лица. Към днешна дата по нея са подаде към 21 000 заявки. В случая приказваме за помощ в размер на 610 лв. за месец``, изясни Сачева и добави, че има и мярка за краткосрочна претовареност, чиято финансова поддръжка е надалеч по-малка – едвам 290 лв. на месец.

За самоосигуряващите се лица има и мярката с заемите. Досега те можеха да аплайват за заем до 4500, а в този момент до 6000 лв. безлихвен заем, който ще бъде отпускан от Българската банка за развиване. От тази мярка са се възползвали съвсем 6000 души, а у нас общият брой самоосигуряващи се лица е към 250 000 души. Общата стойност на отпуснатите заеми възлиза на 23 млн. лв., разяснява още Деница Сачева.

" Що се отнася до хотелиерството, ресторантьорството и туризма има нараснало внимание и тези браншове може да аплайват по мярката 80:20. Иначе съм надалеч съм от мисълта, че всички бизнеси са обхванати от всички ограничения. Няма една универсална мярка, която да обхване всички бизнеси``, съобщи общественият министър.

Министерството на труда и обществената политика и Министерството на стопанската система са изплатили милиард и 100 млн. лв. на компании, тъй че несъмнено има помощ от страната. Нека работодателите просто се срещнат по-детайлно с разпоредбите за приемане на помощ. Над 20 000 са работодателите, които са получили поддръжка от нашите ограничения и те никога не са били проверявани или репресирани, с цел да получат тези средства, безапелационна бе министър Сачева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР