В последните 10 години се забелязва по-сериозна подкрепа за ДПС

...
В последните 10 години се забелязва по-сериозна подкрепа за ДПС
Коментари Харесай

Експерт: Забелязва се сериозна подкрепа за ДПС в Югозападна България, Перник и Кюстендилско

В последните 10 години се вижда по-сериозна поддръжка за Движение за права и свободи на избори в Югозападна България, Софийска област, Перник, Кюстендилско.

Това заяви пред БНР Диана Ефтимова от Института за развиване на обществената среда.

Малко са като брой гласове към момента, само че става въпрос за усилване на поддръжката на придвижването, посочи Ефтимова. Като образец тя даде Перник, където Движение за права и свободи потегля от ниска база – 400 гласа през 2014 година, а през 2023 година към този момент са над 1000.

От Института са изследвали 8 изборни акции – парламентарни.

„ Най-голямата готовност, над 500 000, е през 2014 година, след година митингите против избора на Пеевски да ръководител на ДАНС, държавното управление „ Орешарски “ на Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, което подаде оставка. Тогава видяхме по какъв начин Движение за права и свободи активизира електората “, разяснява Ефтимова.

Тя напомни и изборната 2021 година: През юли изборната интензивност в страната беше ниска и необикновена да се организират избори и в последния интервал на годината. Тогава огромна част са в чужбина, отчасти електоратът на Движение за права и свободи работят в чужбина и може би това беше главно напрежение. През ноември 2021 година резултатите на Движение за права и свободи се стабилизираха - към 340 000 на изборите 2 в 1, тъй като тогава за Движение за права и свободи имаше президентска двойка “.

Според Ефтимова динамичността се трансформира и по региони – региони, в които придвижването губи в безспорна стойност - брой гласове, а други се трансформират от 2014 година - покачват резултата си.

„ В Шуменско, Търговищко, Разградско има понижение на гласовете, само че като дял Движение за права и свободи съответствува с намаляващата изборната интензивност в страната. Това е развой от 2014 година и Движение за права и свободи не може да събере повече гласове – гласоподавателите не са стимулирани. А това е наклонност в страната “, разяснява Диана Ефтимова.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР