В поредния епизод на предаването Зала на славата ви срещаме

...
В поредния епизод на предаването Зала на славата ви срещаме
Коментари Харесай

Дойчин Боянов в предаването Зала на славата

В следващия епизод на предаването " Зала на славата " ви срещаме с един от най-хубавите модерни български алпинисти - Дойчин Боянов.

През 2004 година изкачва най-високия връх на планетата Еверест по северната стена. По-късно стъпва на още два 8-хилядника - Нанга Парбат и Гашербрум-1. Атакува Броуд пик и К2, само че там стига до подножието на върховете. Има голям брой изкачвания на именити стени, притеглен е освен от 8-хилядниците, само че и от места като Антарктида. Стъпва и на някои от континенталните първенци.

" Аз не ги деля двете неща, тъй като за мен няма алпинизъм без катерене. Вероятно тази ми пристрастеност стартира от любознанието, което проявявах към околната среда, от пътешествието и приключението. Всичко това е част от алпинизма. Аз започнах с катеренето по един много доверчив метод в края на гимназията, когато бях на 17 години и нямаше от кого да се науча. Вместо това с мои другари се ходихме да се катерим по един много рисков метод от днешната ми позиция ", спомня си Боянов.

Първият огромен обуздан връх в кариерата на родния планинар е Елбрус, който той изкачва през 1999-а година, а повече от 20 години по-късно Дойчин признава, че и тогава е могъл да пострада съществено, защото към момента се е намирал в своя " доверчив " интервал.

" Всичко беше доста приключенско и забавно, тъй като влязохме в Русия без визи. Дадохме един подкуп на границата, който се показваше в няколко долари и две бутилки коняк. От този миг нататък трябваше да се крием непрекъснато и заради тази причина с идването ни в Терскол по най-бързия метод трябваше да напуснем терена, където управляващите ревизираха. Озовахме се на една огромна височина, за която не бяхме квалифициран и макар че Елбрус е доста елементарен от техническа позиция в моя случай не беше по този начин ", споделя Дойчин Боянов.

През 2004-а година Боянов е част от българската експедиция, проведена по случай 20-годишнина от първото нанагорнище на Еверест

" Еверест е доста по-различен от другите 8-хилядници най-много заради височината си. Да се изкачиш без О2 е доста по-различно спрямо част от останалите върхове, тъй като с някои разликата е 600 метра. В доста неприятен миг попадна нашата група за нанагорнище на върха, в която бях дружно с Николай Петков и Христо Христов. Както е известно, Христо почина по време на това нанагорнище. Във всяко едно отношение нещата бяха на ръба на границата, която човек може да понесе ", споделя Дойчин Боянов.

Гледайте цялото посещение на алпиниста Дойчин Боянов в предаването " Зала на славата " във видеото!



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР