В понеделник украинският главнокомандващ Валерий Залужний и началникът на Генералния

...
В понеделник украинският главнокомандващ Валерий Залужний и началникът на Генералния
Коментари Харесай

Украйна провежда учения за ядрена катастрофа

В понеделник украинският главнокомандващ Валерий Залужний и началникът на Генералния щаб Сергей Шаптала посетиха Ровненската АЕЦ, където се договориха с управлението на централата и " Енергоатом " да обменят информация за обмисляне на дейностите при положение на взривяване на Запорожката АЕЦ.

Преди това бе обявено, че специалистите на интернационалната организация по атомна сила (МААЕ) не виждат никакви признаци, че съветската войска е минирала ЗАЕЦ. Това съобщи ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси. Той обаче добави, че специалистите към момента не са получили достъп до някои елементи на централата и към момента има потребност от инспекция на някои машинни отделения и охладителни системи.

Миналата седмица Службата за сигурност на Украйна съобщи, че Русия е минирала електроцентралата и възнамерява терористична офанзива там. Москва отхвърля тези изказвания.

Същевременно се появиха известия, че жителите на украинския град Томаковка, наоколо до Запорожката АЕЦ, се приготвят за евентуална злополука. Централата е спряна от септември 2022 година и рискува да аварира, в случай че водата в охлаждащото езеро свърши, което може да докара до сюжет, сходен на този във Фукушима. Украинските управляващи организираха учения, с цел да се приготвят за повреда, в това число евакуация, затваряне на пътища и основаване на контролни пунктове за радиация. МААЕ извърши изключителна инспекция на централата и откри, че в охлаждащия басейн има задоволително вода за " доста седмици ". Ако в централата се случи повреда, радиационният облак ще се популяризира в Украйна и други страни, граничещи с Черно море. Жителите на Томаковка се приготвят за най-лошото, като събират хранителни ресурси, йодни таблетки и основават убежища при положение на радиоактивно замърсяване, написа в. " Вашингтон Пост ".

На фона на опасенията, че Русия може да взриви атомната електроцентрала в Запорожие, Украйна организира учения, с цел да приготви службите за незабавна помощ по какъв начин да се оправят с евентуална радиоактивна злополука, оповестява Ей Би Си Нюз в репортаж от мястото на учението в град Запорожие тази седмица, на към 50 км от централата, където пожарникари със спецекипировка са симулирали обеззаразяване на хора от радиация по време на евакуация, сканиране на цивилни с Гайгерови броячи, до момента в който слизат от рейсове, събличане на някои цивилни и обливане с вода, до момента в който лежат на носилки.

Украинските публични лица насочат все по-страшни предизвестия към нуклеарната централа, която Русия е окупирала от началото на войната, напомня Ей Би Си Нюз. Тази седмица началникът на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов съобщи, че Русия към този момент е завършила с подготовката за вероятно взривяване на централата, в случай че реши.

Буданов съобщи пред списание The New Statesman, че съветските войски са минирали охлаждащите басейни на централата с експлозиви, които, а в случай че бъдат те унищожени, могат да доведат до разтопяване на реакторите. Той сподели също, че Русия е сложила натоварени с експлозиви транспортни средства в четири от шестте енергоблока на централата.

Първият заместник-министър на енергетиката на Украйна Юрий Власенко съобщи пред кореспонденти по време на ученията, че в най-лошия случай може да се наложи евакуация на 138 000 души единствено от Запорожие. По думите му още към 300 000 души може да се наложи да бъдат евакуирани от четири други района.

Подобни учения бяха извършени и предходната година, напомни Власенко.

Засега Съединените щати не са се включили към предизвестията на Украйна за централата, като предходната седмица Белият дом съобщи, че следи от близко обстановката, само че до момента не е видял признаци, че опасността е " непосредствена ".

Украинските пожарникари, взели участие в учението, са декларирали пред Ей Би Си, че считат, че рискът Русия да саботира централата е действителен, само че се надяват тя въпреки всичко да не го направи.

Снимка: Телеграм/Bellum Acta

Те обявиха, че терзанията им са се задълбочили, откакто предишния месец беше взривена язовирната стена на Каховската Водноелектрическа централа. Според тях, в случай че Русия е била подготвена да провокира злополучие от подобен мащаб, това допуска, че може да е подготвена да направи същото и с АЕЦ.

Русия отхвърля обвиняванията и твърди, че Украйна приготвя офанзива против ЗАЕЦ. МААЕ и Западът настояват, че не виждат признаци за терористична офанзива в централата, напомня украинското издание " Страна ".

На първо място, би трябвало да се запитаме, в случай че руснаците приготвят терористичен акт в АЕЦ, какъв е смисълът от него за тях, написа изданието.

В Украйна нормално се привеждат три аргумента.

Първият е, че Путин изнудва Украйна и западните съдружници със опасността от терористична офанзива, като се пробва да ги накара да одобряват съветските условия за преустановяване на огъня. В момента обаче единствено Киев, а не Москва, приказва за това, че руснаците приготвят терористична офанзива. Теоретично Кремъл би могъл да реализира изнудването по непублични канали. Но в случай че се съди по относително спокойната реакция на Запада на терористичните изказвания, това е малко евентуално. Освен това, в случай че Путин има желание да шантажира със опасност от терористична офанзива (което не може да се изключи), тя (атаката) би трябвало да остане на равнище опасност, а не на приключен факт. Ако станцията бъде взривена обаче, това надали ще накара Украйна и Запада да се съгласят с изискванията на Русия. По-вероятно е да се получи тъкмо противоположното.

Снимка: БТА/AP

Вторият мотив е, че по този метод руснаците желаят да " оправдаят " отстъплението си от Херсонска и Запорожка област. Но към този момент няма признаци, че Руската федерация се готви да напусне южната част на Украйна по лично предпочитание. За Кремъл сухопътният кулоар към Крим е от стратегическо значение.

Третият и най-разпространен мотив е, че руснаците се нуждаят от взривяването на ЗАЕЦ, с цел да спрат настъплението на ВСУ. Но до момента не е имало офанзива против Енергодар (въпреки че понякога се появяват клюки, че ВСУ може да тръгне към града през към този момент плиткото Каховско водохранилище). Но даже и да стартира, за руснаците не би имало смисъл да взривяват станцията в същия миг - тъй като главните вреди ще бъдат нанесени от личната им войска край Енергодар.

Теоретично има единствено една обстановка, в която руснаците (ако приемем, че са подготвени да си затворят очите за екологичните вреди за съветската територия и Крим и за евентуално доста сериозните външнополитически последици) виждат някаква причина да взривят централата. Това е пробив на съветските отбранителни линии край Енергодар, което би наложило евакуиране на съветските войски от града. В подобен случай руснаците, откакто са изтеглили войските си, могат да взривят станцията (ако вятърът е строго на север или северозапад), с цел да забавят по-нататъшното нахлуване на ВСУ.

Но във всеки случай, до момента в който няма офанзива на ВСУ към Енергодар, руснаците нямат причина да взривяват АЕЦ, намираща се на следена от тях територия. Вариантът " да взривят централата и да хвърлят виновността върху Украйна " надали е реален. Както тъй като съвсем никой в света не би повярвал в това, по този начин и поради големите вреди, които биха били нанесени на съветската войска и нейната отбранителна линия.

Украйна също по този начин няма причина да взривява АЕЦ. Тя е в обсега на артилерията на ВСУ и ракетите с отдалечен обхват, само че масиран удар по централата, който би провокирал огромна повреда и приключване на радиация, няма да може да бъде затулен, като се съобщи, че е обстрелван от руснаците. Външнополитическите последствия за Украйна биха били големи. И за разлика от Русия, Киев, заради зависимостта си от задгранична помощ, няма да може да ги пренебрегне. Да не приказваме големите екологични вреди, които ще бъдат нанесени на украинските територии. Да, главните вреди ще бъдат нанесени на съветските войски в Енергодар, само че частите на ВСУ, ситуирани на следения от Украйна северен бряг на Каховското водохранилище, също ще пострадат от приключването на радиация.

Снимка: БТА/AP

Британският в. " Таймс " също е посветил публикация на тази тематика, в която се твърди, че съветският президент Владимир Путин може и да подреди взривяването на Запорожската АЕЦ, с цел да укрепи разтърсените си позиции, съгласно вестника.

Изданието счита че като властнически водач за Путин е значимо да резервира облика си в очите на своите поддръжници.

Но ходът на войната, чието експлоадиране единствено по себе си към този момент беше " голяма стратегическа неточност ", и неотдавнашният опит за протест могат да подбуден Путин да предприеме някои радикални стъпки, счита вестникът.

" Това е рисков миг за режима на Путин и затова миг на нараснала заплаха за района. За да си възвърне благоразположението на политическата орис, Путин може да се изкуши да ескалира войната с вярата за бързи победи ", разсъждава " Таймс ".

" Армията му към този момент взриви стената на Каховската Водноелектрическа централа (Русия систематично отхвърля това). Напълно допустимо е да имат проект да ударят и Запорожката АЕЦ ", продължава вестникът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР