В понеделник Сунак каза на депутатите, че е готов да

...
В понеделник Сунак каза на депутатите, че е готов да
Коментари Харесай

Риши Сунак пое кормилото на Великобритания. Какво следва? frognews.bg

В понеделник Сунак сподели на депутатите, че е подготвен да стартира работа, като се обърна към тях за първи път, откогато стана водач на торите. През идните дни и месеци той ще би трябвало да извърши първата си министерска рокада, без в допълнение да раздробява партията си, а също да надзирава бюджета и да дефинира размера на поддръжката за битовите сметки.

Ето какво следва в идващите дни. 

25 октомври — Среща с краля и първа тирада пред Даунинг стрийт №10

Сунак ще стане министър-председател във вторник след визита при крал Чарлз III, където ще изиска от монарха позволение да сформира държавно управление. Популярността, която завоюва по време на пандемията, понижа и той поема ръководството след огромна държавна рецесия - третият министър-председател на Торите, който заема поста в границите на три месеца.

След това Сунак ще се обърне към страната за първи път като министър-председател от стълбите пред Даунинг стрийт № 10 към 11.35 ч.

За огромна част от английската общност някогашният канцлер е познато лице, което разгласи извънредно известната скица за отпуск по време на пандемията от ковид през 2020 година

Неговата задача в този момент ще бъде да увери хората, че държавното управление ще ги поддържа през различен сложен стопански интервал.

25 октомври — Първо разбъркване

Първият огромен политически тест за Сунак ще бъде смяната в кабинета му. Депутатите от торите имат вяра, че той ще си научи урока от първия и единствен път на Тръс, където тя разпредели функциите сред своите съдружници и остави съвсем всички, които не я поддържаха, на студено.

Сунак евентуално ще направи минимум главните си назначения в кабинета във вторник следобяд. Неговото най-голямо решение ще бъде дали да резервира Джеръми Хънт - който беше свикан от Тръс в финален опит да избави премиерския си пост - като канцлер. Освен това е евентуално да разпореди огромна работа на лидерския си противник Пени Мордаунт.

26 октомври - първи въпроси

Сунак ще се изправи лице в лице като министър-председател с Кейр Стармър, водач на лейбъристите, за първи път в сряда.

За разлика от предшественика си, Сунак няма да има защо да се тревожи от личната си страна - депутатите от торите значително се хвърлиха зад него, откогато той стана техен водач в понеделник, като мнозина показаха облекчение, че безконечното положение на рецесия на държавното управление на Тръс е завършило.

Но депутатите ще желаят той да показва, че може да нанесе удари против Стармър в миг, когато лейбъристите са доста по-напред в социологическите изследвания. 

28 октомври — Краен период за сформиране на държавно управление в Белфаст

Ако съглашението за шерване на властта не бъде въведено в Стормонт до петък, ще би трябвало да бъдат провокирани нови избори за събранието на Северна Ирландия.

Свикването на тези избори - вторият за седем месеца - може да бъде едно от първите дейности на държавното управление на Сунак и индикация за неуспеха на поредните министър председатели на торите да се оправят с политическата рецесия в Северна Ирландия.

Демократическата юнионистка партия насочи ново предизвестие в понеделник вечерта, че няма да взе участие в събранието, в случай че Сунак не предприеме дейности по протокола за Северна Ирландия след Brexit, контрактуван с Европейски Съюз.

31 октомври — Първи бюджет

Следващият бюджет беше начертан за 31 октомври от Куаси Квартенг, канцлерът от ерата на Тръс, който искаше да го употребява, с цел да успокои финансовите пазари, които към момента се двоумят от последния му.

Графикът на бюджета имаше за цел да даде време на Анлгийската банка да реагира преди личното си основно съвещание на 3 ноември, където ще дефинира равнищата на лихвените проценти за седмици напред.

В най-големия си тест до момента държавното управление на Сунак ще би трябвало да реши дали да се придържа към тази дата, какви дейности да се подхващат, с цел да се успокоят пазарите и по какъв начин да се запълни голямата дупка в обществените финанси на Обединеното кралство.

3 ноември - присъдата на Анлгийската банка

Очаква се комитетът по паричната политика на Английската централна банка да увеличи лихвените проценти на съвещанието си на 3 ноември, което ще провокира нов растеж на ипотечните заеми на хората.

Това е моментът, в който доста хора ще осъзнаят за първи път, че ще би трябвало да изплащат доста по-големи ипотечни заеми, откакто настоящите им покупко-продажби с закрепен лихвен % изтекат.

Сунак направи битката с инфлацията и поддържането на ниски ипотеки централна тематика на лидерската си акция през лятото. Реакцията на решението за лихвените проценти и гарантирането, че държавното управление работи в тясно съдействие с Английската банка за битка с инфлацията, ще бъде основен тест за неговото премипреводерство.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР