В понеделник следобед в македонския град Струга бе убит известният

...
В понеделник следобед в македонския град Струга бе убит известният
Коментари Харесай

Убитият в Струга мафиот внасял проституки през България

В понеделник следобяд в македонския град Струга бе погубен известният незаконен необут Дилавер Бойку-Леку, считан за най-влиятелната фигура в балканската мафия, занимаваща се с проституция и търговия с бели робини от страните на някогашния Съюз на съветските социалистически републики и Балканите.

Според медиите в Македония, незаконният клан на Леку внасял девойки от Молдова, Украйна и Румъния през канал, който минавал през България. След това белите робини били откарвани в няколко села в покрайнините на Струга, измежду които и родното на боса - Велеша. Там имало „ хранилище ”, в което постоянно имало сред 200 и 250 дами, подготвени за продажба на Запад. Цената варирала от 1500 до 5000 евро. Отделно от това Леку, който имал три брака и безчет любовници, държал 30 рядко красиви дами за себе си и за специфични клиенти. Според македонското Министерство на вътрешните работи за близо 20 години дейна незаконна активност кланът на Леку е продал в Западна Европа към 3000 дами.

Албанец по генезис и македонец по поданство – 55-годишният Бойку е считан за една от най-важните брънки от веригата за търговия с дами на Балканите. Бившият американски дипломат в Скопие Лорънс Бътлер го дефинира преди известно време като „ най-известния македонски жител “. Той бе разследван от Интерпол и ФБР за образуване на “търгове “ за бели робини и държи върха от 20 години, в които македонските управляващи го арестуват на няколко пъти, завеждайки против голям брой каузи. Има обвинявания за корупция, съучастничество в образуване на скрит план срещу страната, само че въпреки всичко най-вече са за склоняване към проституция.

Неговата „ кариера ” стартира в края на 80-те като строителен служащ в Швейцария. След завръщането си в Македония стартира да се занимава с престъпна активност. Отваря верига от стрийптиз питейни заведения в съвсем всички по-големи градове на страната, в които танцуват най-вече девойки от Украйна, Румъния и Молдова. При акция на полицията през 2003 година в тези клубове са арестувани десетки източноевропейки без никакви документи. Установено е, че те са били принуждавани да проституират и са държани при най-тежки условия на живот.

При всичките си показания пред съда, той декларира, че има единствено законен бизнес и всички танцьорки са с изрядни документи, като нито една от тях не е държана на мощ. Той развива и туристически бизнес в Струга – притежавайки няколко ресторанта, кафенета, бунгала и понтон-заведение в Охридското езеро. Там, на брега на езерото, покрай мястото откъдето от него се оттича река Черни Дрим, се намира и барът, в който е осъществено убийството.

Животът на Дилавер Бойку-Леку протича и приключва като на кино. През 2002 година той е задържан, само че съумява да скочи от колата, която го кара към полицията. След това е арестуван при акция на македонските и черногорските служби малко преди да отлети за Бразилия. Той е върнат от Черна гора с хеликоптер, съден е и за малко лежи в пандиза.

Бойку бе прострелян в главата пред личното му заведение „ Аква блу ” на улица „ Партизанска ” в Струга. Убиецът се е доближил зад него и е стрелял от упор в челото му, след което с още няколко изстрела е спрял скочилите от масата преследвачи. Секунди по-късно пред заведението спрял мотор, с който нападателят липсващ из уличките на града.

Все още не са ясни причните за покушението. Според информация в локалните медии убийството може да е осъществено от клана Истрефи. Като претекст се показват „ кръвна вендета “, поради убийството на техния 23-годишен наследник Ситем Истрефи при престрелка в края на 2015 г, провокирана от спор за концесията на градския плаж. Разбира се, версията за почистване на сметки в престъпните среди, занимаващи се с проституция също е повече от евентуална.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР