В понеделник Перу обяви извънредно положение в здравеопазването в по-голямата

...
В понеделник Перу обяви извънредно положение в здравеопазването в по-голямата
Коментари Харесай

Перу обяви извънредно положение заради увеличаване на случаите на треска денга

В понеделник Перу разгласи изключително състояние в опазването на здравето в по-голямата част от страната, защото горещата вълна и проливните дъждове доведоха до увеличение на случаите на тресчица денга, съобщиРойтерс.

" Броят на смъртните случаи в южноамериканската страна, породени от вируса, набъбна до 32 през тази година ", съобщи в понеделник министърът на опазването на здравето Сезар Васкес.

" Общият брой на случаите също се е нараснал до 31 300 през първите осем седмици на годината ", сподели Васкес, спрямо 24 981 през първите седем седмици.

Денга, която се предава най-вече посредством захапване от инфектирани комари, предизвиква признаци като тресчица, гадене, повръщане, отмалялост и болки в тялото. Повечето от случаите, следени до момента в Перу, са в северната част на страната, където лечебните заведения към този момент са претъпкани.

Според Васкес типичната за страната реакция при денга е " изпреварена " от фактори като климата: " Времето е основало съвършена среда за размножаване на комарите, които се развъждат по-бързо и стават по-чести преносители на заболяването ", сподели той.

Кабинетът на перуанското държавно управление утвърди предлагането за оповестяване на изключителна обстановка в опазването на здравето в понеделник, сподели Васкес пред публицисти, часове откакто съобщи, че епидемията от денга е " неизбежна ".

По публични данни през предходната година в Перу от денга са умряли 428 души, а инфектираните са 269 216.
От 2023 година насам андската страна се сблъсква с високи температури и проливни дъждове заради метеорологичното събитие Ел Ниньо, което затопля моретата край перуанския бряг.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР