В понеделник изтича срокът, в който Конгресът във Вашингтон трябва

...
В понеделник изтича срокът, в който Конгресът във Вашингтон трябва
Коментари Харесай

Москва, олигарси и пазари очакват от днес нова вълна санкции на САЩ срещу Русия

В понеделник изтича срокът, в който Конгресът във Вашингтон би трябвало да получи от администрацията на президента Доналд Тръмп обстоен отчет за това кои компании и физически лица от Русия може да бъдат подложени на нови наказания. Това произтича от закона от началото на август 2017г., с който двете камари на Народното събрание задължиха Белия дом да накаже Русия поради намесата ѝ в американските избори през 2015-2016 година

Първият лист със глобени може да бъде огласен още през днешния ден и съгласно " Ройтерс " с него е евентуално да се разшири обсегът с имена на известни олигарси и евентуални ограничавания против пазаруването и притежаването на съветски държавен дълг.

В Русия подготовката за новата вълна наказания стартира още предходната есен. Според разнообразни източници описът може да включва до 300 души, само че не всички от тях ще бъдат оповестени първоначално. Реално, става дума за към 50 олигарси и доближени на президента Владимир Путин, само че броят излиза по-голям поради прибавянето на техните фамилии.

Инициативата е подложена на критика даже от съперници на Путин, съгласно които са нужни секторни, а не лични наказания, тъй като по този начин съветският президент единствено натрупа точки пред гласоподавателите, изключително в навечерието на изборите за следващия му мандат на 18 март.

За какъв отчет става дума

В реалност докуменните са два. Законът от 2 август изисква министерството на финансите да приготви и показа до края на януари лист с най-важните съветски олигарси, " съгласно близостта им с съветския режим и чистото им благосъстояние ".

Вторият документ е съпровождащ отчет, " в който се разказват детайлности за евентуалния резултат от разширението на глобите, в това число ограничения, засягащи съветски държавен дълг и цялостния набор от деривативни артикули ".

Какви са вероятните последствия

Попадането на физически лица в листата не значи, че те автоматизирано ще бъдат глобени. Някои представители на съветския хайлайф изрекоха паниката си през последните месеци от това, че имената им може да се появят там без да са ясни критериите и последствията.

Ако наказания бъдат задействани по-късно въз основата на листата, засегнатите няма да могат да пътуват зад граница или да имат достъп до банковите си сметки в чужбина. Не е изключено да бъдат замразени активи зад граница и да стане нежелателно за задгранични политици, банки и публични лица да контактуват с тях.

Разширяването на глобите с съветски държавни дългови принадлежности може да забрани пазаруването на ОФЗ - облигации за федерален заем. Деноминираните в рубли ОФЗ са известни измежду вложителите поради положителната им рентабилност. Към 1 декември 2017 година чужденци са държали към 2.2 трилиона рубли (39 милиарда долара) в сходен съветски дълг.

В Москва омаловажават дългови наказания, само че е реалност, че с тях би станало по-трудно държавното управление да финансира бюджетния си недостиг във време, когато съветската стопанска система към момента е в несигурно положение и съгласно някои американски анализатори даже се е върнала към техническа криза, най-много поради срив в индустриалното произвеждане.

Как реагират пазарите

Поскъпването на петрола смекчи на московската фондова борса сериозните стопански компликации на Русия, ликвидирането и спасяването на банки и опасенията от задаващи се нови наказания. Петролът е на 3-годишен връх и рублата и съветските акции нарастнаха, а водещият показател MOEX е на рекордно високо равнище.

Търсенето на съветски държавен дълг остава мощно. В края на декември чужденци държаха 32.1% от издадения дълг (рекордът е от октомври - 33.2%). Анализатори на Bank of America споделят, че ограничавания за американци да купуват съветски облигации би оказало действителен напън, въпреки че считат, че въвеждането им е по-скоро необикновено.

След първите наказания доста съветски компании разполагат със солидни кешови ресурси или търсят от пазарите още пари, а това - най-малко първоначално - омекотява удара от наказания. През 2017 година съветски компании набраха към 8 милиарда $ посредством продажба на акции, а това е над два пъти повече по отношение на миналата година. Около 2 милиарда $ бяха събрани посредством еврооблигации в първите седмици на 2018 година

Компании от месеци насам договарят с съветски банки да им подсигуряват заеми, ако глобите влошат бизнеса им.

Какво споделят вложителите

Няколко интернационалните вложители, с които беседва " Ройтерс ", споделят, че работят с презумпцията, че отчетите, импортирани в Конгреса, ще дадат нова информация за към този момент вече глобените лица и лист с евентуалните нови имена.

Малцина чакат стабилно разпродаване на съветски активи. По-големият риск произтича от посочването на съответни имена и корпоративните им връзки. Дори да не се стигне до нови наказания, някои са обезпокоени, че имената от така наречен сив лист ще бъдат избягвани, тъй като може да бъдат глобени в бъдеще. Това евентуално накърнява бизнеса им.

Някои вложители ограничиха експозицията си към съветски активи, само че други изчакват детайлности - каква форма ще имат глобите и по какъв начин ще реагира Кремъл.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР