В понеделник изпълнителният директор на Глобалния алианс за ваксини и

...
В понеделник изпълнителният директор на Глобалния алианс за ваксини и
Коментари Харесай

Ситуацията с COVID-19 по света през последната седмица


В понеделник изпълнителният шеф на Глобалния алианс за ваксини и имунизация (ГАВИ) Сет Бъркли сподели, че е прекомерно рано да се поставя завършек на изключителната пандемична обстановка, оповестена поради ковид и предизвести, че към момента има заплаха от утежняване на нещата.

Алиансът, който е орган на Световната здравна организация (СЗО), се среща един път на няколко месеца, с цел да реши дали коронавирусът, който се появи преди три години в китайския град Ухан, към момента съставлява " изключителна обстановка в областта на опазването на здравето на интернационално равнище ".  В отговор на журналистически въпрос дали на съвещанието за изключителни обстановки идващия месец СЗО ще разгласи завършек на изключителната обстановка, изпълнителният шеф на ГАВИ съобщи, че е допустимо нещата да се влошат.

" Предполагам знаете, че доктор Тедрос (генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус) мисли за световната обстановка, която може да се утежни. Тя обаче може и да се усъвършенства. Ние не знаем накъде отива. Изглежда, че моментът е прекомерно сложен, с цел да се приключи изключителната обстановка ", добави Бъркли.

Все отново сякаш има вяра следващата година КОВИД-19 към този момент да не основава изключителна обстановка в международен проект, защото тогава най-опасната фаза на болестта ще е завършила, обявиха от СЗО в четвъртък, написа Българска телеграфна агенция.

Седмица откакто Китай стартира да разхлабва строгата си политика за реализиране на " нулев КОВИД ", СЗО предизвести за идни " доста сложни " времена, а държавните медии в Поднебесната империя оповестиха за някои тежко заболели пациенти в лечебни заведения в Пекин, което породи опасения за нова вълна от инфекции. Отмяната на драконовските ограничения пристигна по отношение на нуждата от вземане предвид със международните трендове  и след историческите митинги против всеобщите локдауни, които държаха вируса под надзор, само че породиха напрежение измежду милиони хора.

Ентусиазмът, с който бяха посрещнати тези промени, бързо избледня на фона на възходящите признаци, че Китай може да заплати цената за предпазването на популацията, което няма " стаден имунитет " и има ниски равнища на имунизация измежду възрастните хора. Към 13 декември 92,73 % от хората са получили ваксина против КОВИД-19, а 90,37 % от популацията  в Китай са получили цялостен курс на имунизация, съобщи на брифинг Ся Ган, чиновник на Националната здравна комисия, отговарящ за имунизационните услуги.

Превантивно, с оглед анулация на рестриктивните мерки за " нулев КОВИД ", от 14 декември в Китай са открити 14 000 отделения в огромни лечебни заведения и 33 000 в общински лечебни заведения за лекуване на пациенти с висока температура, заяви на брифинг за медиите Дзяо Яхуи, върховен чиновник в Националната здравна комисия.

На този декор си коства да се означи, че през трите години от началото на пандемията  Китай е съобщил единствено за 5235 смъртни случая, свързани с КОВИД-19, което е извънредно малко при съпоставяне с броя на съдбовните случаи от болестта в международен мащаб.

Че пандемията не е отминала, през последната седмица демонстрираха проектите на редица държавни управления да се доставят със средства за антивирусно лекуване.

Правителството на Съединени американски щати ще заплати на " Пфайзер " близо 2 милиарда $ за спомагателни дози " Паксловид ".  Новата покупка добавя 20-те милиона курса за лекуване, закупени преди този момент от Съединени американски щати, а доставката е планувана до началото на 2023 година, се споделя в изказване на " Пфайзер ". Струва си да се напомни,  че коронавирусът погуби над 1 080 000 американци, откогато се появи в Щатите при започване на 2020 г. 

Производителят на " Паксловид " също по този начин заяви, че  работи за възстановяване на доставките на антивирусното си лекарство в Китай, с цел да обезпечи съответен достъп до препарата, защото случаите в страната се усилват.

Във вторник японската фармацевтична компания " Шионоги " съобщи, че държавното управление в Токио  се е съгласило да закупи спомагателни 1 милион дози от средство за пероралното лекуване на КОВИД-19. Преди това компанията продаде на държавното управление един милион дози от лекарството " Ксокова ". Допълнителното съглашение за доставка идва в миг, когато в Япония има осма вълна от инфекции с КОВИД. " Ксокова " е перорално антивирусно средство, което се приема един път на ден в продължение на пет дни, с цел да потисне репликацията на вируса.

Междувременно управляващите в северният мексикански щат Нуево Леон в понеделник възвърнаха наложителното потребление на маски на закрити публични места в опит да понижат възходящия брой на инфекциите от КОВИД-19, както и разпространяването на други респираторни болести. 

На упоменатия нагоре брифинг на ГАВИ Сет Бъркли добави: " Ние сме завършили с вируса, само че вирусът не е завършил с нас. " Изпълнителният шеф на ГАВИ уточни, че чака търсенето на ваксини за КОВИД-19 да остане мощно и през 2023 година " Очакваме да бъдат поискани стотици и стотици милиони дози. Това е, което страните споделят, че желаят ", сподели той.

От СЗО оповестиха в четвъртък, че по света са сложени 30 милиарда дози от имунизациите против КОВИД-19, само че въпреки всичко 30 % от популацията не си е сложило нито една доза. Близо 650 милиона случая на болест с ковид бяха регистрирани от началото на международната пандемия, а умрелите са над 6,6 милиона.

Към момента по данни на СЗО от началото на пандемията по света са регистрирани 646 266 987 случая на заразяване с КОВИД-19 (в Европа  случаите са 267 499 816) и над 6,5 милиона жертви. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР