В понеделник Антъни Албанезе беше приет от усмихнатия президент Си

...
В понеделник Антъни Албанезе беше приет от усмихнатия президент Си
Коментари Харесай

Новото лице на Китай в чужбина: По-скоро морков, отколкото тояга

В понеделник Антъни Албанезе беше признат от усмихнатия президент Си Цзинпин, който го увери, че Китай и Австралия могат да " станат надеждни сътрудници ".

Премиерът Ли Цян даже загатна за необятно публикуван в китайските обществени мрежи видеоклип, на който Албанезе прави джогинг в Шанхай. " Хората споделяха, че един красавец е пристигнал от Австралия на посещаване ", пошегува се той.

Преди три години не беше време за смешки.

Високопоставен китайски чиновник, знак на твърдолинейната дипломация на Пекин - " воините вълци " - провокира възмущението на Канбера, като разгласява фотомонтаж на мъж, облечен като австралийски боец, опрял измърсен с кръв нож до гърлото на афганистанско дете.

По това време китайската дипломация оставяше на приблизително огромни сили като Австралия единствено две благоприятни условия: да последват Пекин или да понесат стопански ответни ограничения.

Така Китай наложи високи мита върху основни австралийски експортни артикули като ечемик, говеждо месо и вино и спря да купува огромни количества първични материали, в това число въглища, с което лиши страната от доходи в размер на милиарди долари.

Това беше неговият отговор на разногласията с Канбера по отношение на хипотетичните китайски интервенции за въздействие в Австралия.

По-мек звук

Днес, както означиха някои анализатори, Китай наподобява употребява по-скоро моркова, в сравнение с тоягата.

На фона на това китайската стопанска система към момента изпитва усложнения след пандемията от коронавирус и имиджът на страната в интернационален проект е съществено оскърбен.

" Сега Пекин признава, че икономическата му насила и настъпателната му дипломация на " воините вълци " са се провалили ", споделя пред Агенция Франс Прес Нийл Томас, откривател на политиката на Китай в мозъчния концерн " Азиатско общество ".

Целта е била да се накара Австралия да се дистанцира от политиката на Съединени американски щати, само че се е случило тъкмо противоположното: Пекин " тласна Канбера по-близо до Вашингтон и навреди на личната си стопанска система ", счита той.

Китайската дипломация смекчава и тона в връзките си с Вашингтон след години на напрежение във връзка с търговията, националната сигурност и Тайван, над който Пекин претендира за суверенитет.

Следващата седмица Си Цзинпин ще пътува до Съединени американски щати - първото му пътешестване до страната от повече от шест години - за дълго чакана среща с сътрудника си Джо Байдън във връзка срещата на върха на АТИС (Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество).

" Имаме 1000 аргументи да подобрим връзките сред Китай и Съединени американски щати и нито една, която да ги скапе ", съобщи китайският президент предишния месец в Пекин пред демократа Чък Шумър, водач на болшинството в Сената на Съединени американски щати.

Австралийският министър председател не е първият задграничен водач, който получава топло посрещане в Китай тази година. Френският президент Еманюел Макрон беше посрещнат от орда въодушевени почитатели при идването си през април.

Целта остава непроменена

" Една от вероятните аргументи за тази смяна в китайската дипломация се крие във все по-сложната вътрешна икономическа обстановка, с рекордна младежка безработица ", твърди Том Харпър, специалист по китайска политика, в публикация, оповестена на уеб страницата " Конверсейшън ".

" Това може да се преглежда и като опит да се открият повече интернационалните партньорства, вместо да се отчуждава целия западен свят ".

Като оставим настрани усмивките, мъчно е да се каже дали събеседниците на Китай имат вяра на тази нова любезност и какво е нейното влияние върху връзките им с азиатския колос.

Въпреки сърдечната атмосфера в китайската столица тази седмица, " към момента има области, по които Австралия и Китай не са на едно мнение ", показва Бек Стратинг, учител по интернационалните връзки в университета " Ла Троб " в Мелбърн. " Виждаме, че Австралия, изключително по въпросите на сигурността и защитата, продължава да се сближава с Вашингтон ", отбелязва тя.

Когато в Пекин го попитаха дали " има вяра " на Си Цзинпин, Антъни Албанезе увери, че китайският водач до момента е удържал на думата си.

По принцип тактиката на Китай евентуално не се е трансформирала.

Целта на Си Цзинпин продължава да бъде да трансформира страната си във " водеща международна мощ ", споделя Нийл Томас. " Но в този момент той се връща към по-ранна тактика за гонене на тази цел посредством по-задълбочени дипломатически и стопански контакти ", добави той. (БТА)

 

Превод: Асен Георгиев, БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР