Вижте някои вскуни идеи След края на Великден, вероятно сте

...
Вижте някои вскуни идеи След края на Великден, вероятно сте
Коментари Харесай

Какво да правим с останалите козунаци от Великден

Вижте някои вскуни хрумвания

След края на Великден, евентуално сте се оказали затрупани с големи количества козунаци. Как да ги „ преработите “ и да ги употребявате още веднъж? Вижте няколко лесни предписания за това.

Суфле от остарял козунак
Ще ви трябват:

За суфлето:

250 г остарял козунак
5 яйца на стайна температура
120 г кафява захар
50 г бял шоколад
масло за намазняване на формите за печене
щипка сол

За украса:

портокалова кора
20-30 г лешници
100 г ягоди
Загрейте фурната на 100 градуса и нарежете козунака на крутони. Печете в тава, покрита с хартия за печене, до момента в който изсушите крутоните (около час). Готовите крутони оставете настрани, до момента в който се охладят изцяло, след което блендирайте, до момента в който получите брашно. Увеличете температурата на фурната на 180 градуса. Разтопете шоколада на водна баня като непрестанно разбърквате, оставете настрани.

Отделете белтъците от жълтъците и благодарение на миксер започнете разбиването на жълтъците на ниска степен като лека-полека добавите и 75 г от захарта. Увеличете скоростта на междинна към висока и продължете да разбивате, до момента в който жълтъците утроят размера си.

Намалете миксера на ниска скорост и постепенно прибавете разтопения и към този момент охладен шоколад към сместа с жълтъците до гладка, еднородна примес. С помощта на силиконова шпатула прибавете лека-полека цялото брашно, до момента в който се усвои от сместа. В друга купа разбийте белтъците с щипка сол на междинна степен за няколко минути, до момента в който белтъците се надигнат. Без да изключвате миксера, прибавете лека-полека останалата захар – 45 г и продължете с разбиването.

Добавете 1/3 от белтъчената примес към тази с жълтъците и разбъркайте добре, с цел да отпуснете сместа. Сместа би трябвало да е изцяло гладка и хомогенна. Разпределете сместа в 3 или 4 (в взаимозависимост от големината) авансово намазнени с масло форми за суфле. Печете върху тава до момента в който суфлетата се надигнат и станат златисти по краищата, а центърът е още не изцяло изпечен (около 12-13 минути за течно суфле, 14-15 за приблизително изпечено и 16-18 за доста добре изпечено).

Сервирайте всяко суфле, като декорирате с портокалови корички, настърган бял шоколад, начупени лешници и късчета свежи ягоди.

Пържени козуначени филийки

Ще ви трябват:

1 ч. ч. прясно мляко 
4 яйца
2 с. л. захар 
ванилия – по желание 

Това евентуално е най-изпитаната и бърза рецепта за преправянето на остарял козунак. Приготвя се като класическите пържени филии, само че несъмнено с лека разлика. Козунакът се нарязва на дебели филии, а всяка от тях се овалва в готова примес от яйца и мляко и се запържва в горещо олио и от двете страни.

Козуначен крем карамел

Необходими артикули:

100 г бяла захар (за карамелизиране)
30 г захар (за млякото)
стар козунак
3 яйца
400 мл мляко
ванилия

Това е най-сложната за осъществяване рецепта, само че си коства. Първата стъпка е да подготвите две тави – една по-голяма и друга по-малка (която да влезе в нея). Карамелизирайте 100 грама захар в по-малката тава, а от горната страна подредете нарязаните козуначени филии. Залейте ги със примес от разрушени яйца, мляко, ванилия и 30 г захар. Оставят се по този начин за известно време, с цел да попие течността. Печете за към час или до подготвеност на водна баня в загрята фурна.

Торта от остарял козунак 

Необходими артикули: 

За яйчения крем:

1 л прясно мляко
2 яйца
1 ч. ч. захар 
7 с. л. брашно
70-80 г масло
ванилия по избор

За тортата

1 остарял козунак
150 мл мляко
шоколад за декорация
шоколадови пръчици
плодове за декорация по избор (ягоди, боровинки, малини)

За яйчения крем: отделете 100 мл от млякото. В тенджера на не доста мощен котлон сгорещете останалото мляко със захарта и бъркайте в това време, до момента в който тя се разтвори.

В купичка смесете до хомогенна примес останалото мляко, яйцата, брашното. Трябва да получите не доста гъста каша. Изсипете тази каша в горещото мляко преди да е завряло и бъркайте пламенно, с цел да не загори и да няма буци. Ако се притеснявате, че млякото е пред завиране, отстранете за малко съда от котлона и по този начин изсипвайте кашата в млякото. Когато заври, бъркайте доста пламенно до втвърдяване и отстранете от котлона. Добавете маслото, с цел да обогатите усета, и разбъркайте. Захлупете съда, с цел да не става кора. Във форма с кръг постелете дъното и стените с транспарантно домакинско фолио. Наредете по дъното и стените козунака, като запълвате пролуките с части козунак. Със 150-те мл мляко намокрете козунака.

Оставете крайшниците, като ги натрошите на ситно и сгъстите крема с трохите от тях. Изсипете горещия крем във формата и покрийте с фолио. Оставете да се охлади за през нощта. На сутринта декорирайте с определените от вас артикули за декориране.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР