В понеделник (31 януари), от 22:00 ч. БНТ 1 ще

...
В понеделник (31 януари), от 22:00 ч. БНТ 1 ще
Коментари Харесай

БНТ излъчва сваления филм на Милотинова „Само защото бяха българи“ на 31 януари

В понеделник (31 януари), от 22:00 ч. Българска национална телевизия 1 ще излъчи документалния филм „ Само тъй като бяха българи “ за процесите на македонизацията в Пиринска Македония, а своите мемоари описват близки на починалите в тези събития българи. Това оповестиха от Българска национална телевизия.

Филмът трябваше да бъде излъчен този понеделник, само че бе свален. Това провокира вълна от неодобрение в обществените мрежи и в медиите, където бе обвинена цензура от страна на държавното управление поради визитата на македонския министър председател и делегация у нас същия ден.

Официално, генералният шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков отхвърли всевъзможни обвинявания и съобщи, че следва филмът да бъде излъчен.

Преди съвсем дванайсет години журналистката Милена Милотинова и операторът Любомир Станоев снимат документален филм за Българска национална телевизия в някогашна Югославска Република Македония. Потресаващи разкази за жертвите по време на македонизацията излизат нескрито, а за тях описват околните на починалите. Филмът изследва процесът във Вардарска Македония към и след 1944 година. Македонската кървава Коледа стартира на 6 и 7 януари 1945 година с избити без съд и присъда огромен брой хора от интелигенцията с българско съзнание. Осъществени са и други гонения и репресии на българите във Вардарска Македония, която е в границите на Югославия по времето на Тито, а и след него.
свързани новини91438на 25.01.2022
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР