В понеделник, 17 октомври, в Sotheby`s в Дубай беше представен

...
В понеделник, 17 октомври, в Sotheby`s в Дубай беше представен
Коментари Харесай

Наддаването за диаманта „Golden Canary“ ще започне само от 1 щатски долар

В понеделник, 17 октомври, в Sotheby`s в Дубай беше показан огромен бляскав жълт елмаз на стойност към 15 милиона $. Счита се, че диамантът„ Golden Canary “е един от най-големите шлифовани диаманти в света с тегло към 303,1 карата,предаде Rainews.

Диамантът ще бъде в центъра на търга на Sotheby`s " Великолепни бижута " в Ню Йорк на 7 декември, като оценката му е към 15 милиона $ и се предлага без запаса, а наддаването стартира единствено от 1 щатски $, съобщи „ Natural diamonds “.

„ Това е и най-големият безукорен елмаз в света, оценен в миналото от Американския гемологичен институт “, споделя Софи Стивънс, специалист по бижута в Sotheby`s.

Куиг Брунинг, началник на отдел „ Бижута “в Sotheby`s в Америка, разяснява:

„ Имахме изключителна година на показване на изключителни цветни диаманти на нашите световни търгове за бижута, защото търсенето и апетитът за тези куриози не престават да порастват. Само две седмици след рекордната продажба на „ Williamson Pink Star “за 57,7 млн. щатски $, за нас е чест да предложим най-големия шлифован елмаз в сегашното, който се появява на търг “.

„ Williamson Pink Star “ носи името на два именити розови диаманта. Първият е 23,40-каратов „ Williamson “ розов елмаз, който е брачен подарък на починалата Елизабет Втора през 1947 година Вторият е 59,60-каратов „ Pink star “, който е продаден за рекордните 71,2 млн. щатски $ на търг през 2017 година

„ Наситенс история,„ Golden Canary “ е един от най-изисканите диаманти, откривани в миналото, освен поради големия си размер и плътност на цвета, само че и поради зашеметяващата си хубост, която сигурно ще плени колекционерите по целия свят “, добави той.

Историята на този фамозен елмаз стартира през 80-те години на предишния век, когато в началото е открит измежду купчина парчета от младо момиче, играещо си в двора на къщата на чичо си, съобщава„ Natural diamonds “.

По това време миньорите от близката диамантена мина MIBA са сметнали, че той е прекомерно обемист, с цел да бъде елмаз, и са го изхвърлили. Миньорите не са знаели, че тази отломка се е оказала 890-каратов занемарен елмаз, четвъртият по величина в света, който в миналото е виждан.

Момичето дало камъка на чичо си, който от своя страна го продал на локални търговци на диаманти. През идващите пет години необработеният елмаз е шлифован в 15 подготвени камъка.

Необработеният елмаз е можел да се трансформира в най-големия шлифован елмаз в света, само че вместо това е бил понижен до 407,48 карата, с цел да се даде приоритет на цвета и чистотата му. Готовият артикул е третият по величина действителен шлифован елмаз.

Камъкът дебютира в Обединените арабски емирствапреди да стартира международно турне, което ще включва спирки в Хонконг, Тайпе и Женева.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР