В Полша настъпва пълна политическа промяна. След 8-годишно управление на

...
В Полша настъпва пълна политическа промяна. След 8-годишно управление на
Коментари Харесай

Как Доналд Туск връща на Полша курса към ЕС

В Полша настава цялостна политическа смяна. След 8-годишно ръководство на националисти страната затопля връзките си с Европейски Съюз. Новият министър председател към този момент е бил министър председател на страната, оглавявал е и Европейския съвет. Казва се Доналд Туск. Той незабавно прикани Запада за цялостна готовност в поддръжка на Украйна.

Полша върви към този миг от години, само че в този момент наподобява, че огромната смяна е настъпила надали не за броени часове. Не е правилно, несъмнено, само че да забележим какво стана в тези часове.

В понеделник краткотрайното държавно управление на Матеуш Моравецки , който оглавява управлявалата до момента националистическата партия " Право и правдивост " (ПиС) , загуби избор на доверие.

Няколко часа по-късно полският Сейм - долната камара на Народното събрание, избра за нов министър председател Доналд Туск, който беше управлявал страната от 2007 до 2014 година

Кандидатурата му от коалиция от партии, които дружно имат болшинство в долната камара на Народното събрание - 248 депутати. " Против " бяха 201, въздържали се нямаше.
Как си отиде ПиС
На изборите на 15 октомври ръководещите от ПиС официално завоюваха с 35,38% и получиха първи опцията да сформират държавно управление. Но те, а всички останали партии отказваха да работят с тях.

Въпреки това президентът Анджей Дуда , който беше излъчен от ПиС, даде на своята партия шанса да сформира кабинет. Това забави с два месеца назрелите промени.

В същото време три проевропейски обединения си подсигуряваха общо болшинство от 248 депутати, против 194 от ПиС и още 18 от крайнодясната " Конфедерация ".

В полския парламент има общо 460 места.

Трите партии, които в този момент влизат съдружно държавно управление, ръководено от Туск, са следните:
Либерално-консервативната " Гражданска коалиция " , водена от Туск, (с 30,7%, получени на изборите);Християндемократите " Трети път " ; " Нова левица ".
Доналд Туск ще постави клетва в сряда.
 Доналд Туск приказва пред депутатите след гласуването в полския парламент
През последните 8 година ръководещите в Полша постановиха националистическа изразителност, заговориха срещу Европейски Съюз,, трансфораха държавните медии в агитационен канал, предизвикаха предубеждения против мигрантите и ЛГБТ общността и не на последно място и направиха противоречиви промени в правосъдната система. Заради опасения за върховенството на закона в страната Европейски Съюз замрази 110 милиарда евро от фондовете си, предопределени за Полша.
Силен Европейски Съюз ще способства за това Полша да стане по-силнаДоналд Туск
Сега Туск незабавно заявява, че ще възвърне положителните връзки с Брюксел и парите ще бъдат отблокирани.

" Силен Европейски Съюз ще способства за това Полша да стане по-силна ", сподели той.

В деня на изборите Туск беше споделил, че ръководството му ще бъде запомнено в историята като " прераждането на Полша ".

В речта си след избирането Туск благодари на полския народ, изключително на дамите, за несломимата им религия, че предстоят по-добри дни: " От на следващия ден ще можем да изправим грешките, тъй че всеки да се усеща вкъщи си в Полша ". Очаква се кабинетът му да облекчи възбраната за абортите.

След гласуването водачът на ПиС - Ярослав Качински , не скри отношението си към Туск, като от трибуната се обърна към него с думите: " Знам едно - вие сте немски сътрудник! ".
 Ярослав Качински (в средата на първия ред) е брат на някогашния президент на Полша Лех Качински, който през 2010 година почина в самолетна злополука в Русия. След следствие Варшава упрекна Москва, че е провела случая
По време на предизборната акция ПиС постоянно представяше Туск като подставено лице на Германия . Отношенията с могъщата западна съседка на Полша също доближиха най-ниското си равнище след настояванията за военни репарации поради Втората международна война в размер на 1,3 трилиона евро .

Очаква се в този момент новият остарял министър председател да поправи връзките с Германия, да сложи по-голяма отдалеченост сред Полша и Унгария - различен член на Европейски Съюз, който е в спор с Брюксел, и да обърне тил на Словакия , където Робърт Фицо – ляв на Европейски Съюз за Украйна и глобите против Русия , наскоро се завърна за нов мандат като министър председател.
" Пълна готовност " в помощ на Украйна
Дълго време Варшава беше един от най-силните съдружници на Киев в Европейски Съюз. Тя приюти към 1 млн. бежанци и служеше като главен боен център за предаване на западно оръжие.

Но в навечерието на изборите в Полша тези връзки се утежниха, откакто ръководещите стопираха вноса на украинско зърно. Заради разногласието Моравецки даже заяви, че Варшава.

Сега обаче Туск побърза да заявява кой ще е различен от целите на неговото ръководство: " Ще издигнем съдбоносен глас за цялостната готовност на свободния свят, на Западния свят, с цел да помогнем на Украйна в тази война ".
Вече не мога да чувам, че някои европейски политици са изтощени от обстановката в УкрайнаДонал Туск
Той добави, че го боли, когато чува по какъв начин украинският президент Володимир Зеленски е заставен да се пробва да убеди международните водачи в нуждата да поддържат битката на Киев против съветската експанзия.

" Няма опция на този метод на мислене. Вече не мога да чувам по какъв начин някои европейски политици от други западни страни, споделят, че са изтощени от обстановката в Украйна. Казват го в лицето на президента Зеленски ", означи Туск.

Туск подсигурява, че стартира смяна във външната политика на Полша, като уточни за външен министър Радослав Шикорски . Той заемаше същия пост и предходен кабинет на Туск.
" По-силен Европейски Съюз "
Висшите представители на Европейски Съюз, които нямат подозрения в проевропейските позиции на Туск, приветстваха идната промяна на държавното управление в Полша, отбелязва Ройтерс.

" Вашият опит и мощната Ви обвързаност към нашите европейски полезности ще бъдат скъпи при изковаването на по-силна Европа ", написа председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Екс.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел поздрави Туск с думите: " Вашият опит и отдаденост на европейските полезности ще оказват помощ за изковаването на по-силен и по-единен Европейски Съюз ".
 Кой е Доналд Туск
Доналд Туск е роден на 22 април 1957 година в полския град Гданск. Майка му е секретарка в болница, а татко му, който умира, когато той е 14-годишен, е дърводелец в железниците.

През 1976 година Туск стартира да учи история в Гданския университет, където взе участие в незаконна активност срещу комунистическия режим. Тогава среща бъдещия водач на протестното придвижване „ Солидарност “ , учредено от именития полски политик Лех Валенса – един от първите деятели за човешки права в страната.

През 1980 година Туск учредява самостоятелната студентска асоциация NZS, която става част от „ Солидарност “. Когато през декември 1981 година тогавашният министър-председател ген. Войчех Ярузелски афишира военно състояние, той се укрива известно време. По-късно, като деятел на „ Солидарност “, е арестуван за малко, след което е освободен при прошка за политическите пандизчии, оповестена от Ярузелски.

През 1983 година Туск основава незаконното месечно издание „ Политически обзор “, което пази икономическия демократизъм. Около него е основана неофициална група - Либералите от Гданск, подкрепяща Валенса, който същата година получава Нобелова премия за мир. След рухването на комунизма и първите свободни президентски избори в Полша, които през 1990 г . печели Валенса, групата образува държавно управление.

През 90-те години той е член на Народното събрание и зам.-председател на Сейма.

През 2001 година става един от създателите на новата центристка партия, „ Гражданска коалиция “ , а през 2003 година и неин водач. През 2007 година тя печели изборите и той става министър председател . Остава на поста 7 години, което го прави най-дълго управлявалия министър-председател в демократична Полша и първия избран отново. В този интервал на международна рецесия стопанската система бележи растеж от съвсем 20% - връх за Европа.

През 2014 година Туск е определен за ръководител на Европейския съвет, а през 2017 година е избран отново за втори мандат от 2,5 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР