В почти празна зала, но с разгорещен дебат премина първото

...
В почти празна зала, но с разгорещен дебат премина първото
Коментари Харесай

Депутатите приеха реформата в енергетиката с обещанието да я променят

В съвсем празна зала, само че с развълнуван спор мина първото гласоподаване на основните промени в Закона за енергетиката. Те имат за цел да трансформират пазара по този начин, че България да получи средства по Плана за възобновяване. Текстовете бяха признати с гласовете на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (41), ГЕРБ (40) и Движение за права и свободи (17). Очаквано срещу гласоподаваха проруските партии „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия, както и „ ИТН “.

Още при започване на изключителното пленарно съвещание през днешния ден от Българска социалистическа партия желаеха по време на дебата да участва и енергийният министър Румен Радев.

Той се включи, като откри разискванията с признанието, че тематиката е с висока социална сензитивност, само че текстовете са съобразени с „ градивните мнения “, получени по време на публичното разискване.

Законопроектът планува цялостна либерализация на пазара на електрическа енергия на едро до края на 2023 година Битовите консуматори пък остават на контролирани цени до края на 2025 година При свободен пазар търговците и крайните снабдители, които доставят семействата, ще са задължени да обезпечават 60% от тока посредством дълготрайни контракти.
Злоупотреба на доставчиците?
Именно тази корекция беше обект на рецензия от страна на Българска социалистическа партия, като съгласно Драгомир Стойнев, откакто от средата на 2024 година НЕК няма да бъде публичен снабдител съществува догадка да има три публични доставчика в лицето на електроснабдителните сдружения, което пък може да наруши ефикасните пазарни правила и рискува да образува картелно съглашение сред тях.

Според него ЕРП-тата ще си създадат договорите с частните си слънчеви централи, ще си купуват безценен ток и ще го продават на потребителите, а страната ще ги компенсира.  

След като нарязахме стопанската система по време на прехода за скрап, пристигна ред и на енергетиката “, счита Стойнев.

Според него законът ще докара до повишение на цената на електрическата сила и няма потребност да се приема бързо, а би трябвало да се огледа.

Радослав Рибарски от Политическа партия пък разяснява, че не

„ не би трябвало да залитаме политически в насаждането на страхове и терзания “.
Коалиционни рецензии
Все отново законопроектът на Министерския съвет получи рецензии и от Политическа партия и Демократична България, като беше дадено, че минусите му ще бъдат изчистени сред първо и второ четене.

Венко Сабрутев от „ Продължаваме промяната “ зададе въпрос към енергийния министър дали в законопроекта в действителност са заложени проекти за частни тържища, или в него има неточност.

Владислав Панев от „ Демократична България “ пък видя минус в това, че се вкарва таван на цените на производителите и също даде обещание, че противоречивите моменти ще се почистват.

Между първо и второ четене ще създадем оферти, които да изчистят законопроекта “, сподели депутатът от ГЕРБ Теменужка Петкова.

Фокус на дебата в зала беше това и дали в европейската инструкция е заложена точна дата за излизане на потребителите на свободен пазар.

Освен рецензии законопроекта получи и похвали от подкрепящите депутати, че е стъпка в вярната посока и ще докара до конкуренция на пазара, което пък може да намали цените в дълготраен проект. 
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР