В по-голямата част от страната месец май 2023 г. започва

...
В по-голямата част от страната месец май 2023 г. започва
Коментари Харесай

Изминалият месец май е бил най-студеният от 2005 г.

В по-голямата част от страната месец май 2023 година стартира с най-вече слънчево и топло, сочат на данните на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за миналия месец, оповестени през днешния ден.

На 3-4 май и на 8-9 май, под въздействие на преминаващи южно от страната средиземноморски циклони, е облачно на доста места с превалявания от дъжд, в планините – от сняг. Температурите се намаляват, по-значително – в края на интервала.

В началото на второто десетдневие е най-вече слънчево. В утринните часове в Добруджа, където вятърът стихва, минималните температури се намаляват до 0 °C и се образува слана. На 12 и 13 май, по топъл фронт, тук-там в Западна България има слаби превалявания от дъжд. На 14-15 май, в предната част на африкански циклон, се придвижват по-топли, само че влажни въздушни маси и на доста места има превалявания от дъжд. След краткотрайно намаляване и прекъсване на преваляванията, на 17-18 май още веднъж на доста места има превалявания с гръмотевични стихии, тук-там – обилни. На 17 май поройни дъждове наводниха улици в Ловеч и Правец и предизвикаха материални вреди на коли и приземни етажи на къщи. В края на десетдневието, под въздействие на нов африкански циклон, още веднъж има превалявания, в Северна България – с гръмотевици.

През последното десетдневие на месец май въздушната маса е неустойчива. Над по-голямата част от страната, основно следобяд и до среднощ, се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на доста места има краткотрайни, интензивни превалявания с гръмотевици. Има и градушки. На 27-28 май, когато през страната минава фронтална система, явленията не престават и през нощните часове. Температурите са по-ниски от нормалните за третото десетдневие от май.

Месец май е релативно леден или с температури близки до климатичната норма. Средните месечни температури имат отклоняване от нормата сред 3 и +0,3 °C. Това е най-студеният месец май от 2005 година насам. Най-високата измерена температура е 29,9 °C в Русе на 25 май, а най-ниската – -0,2 °C в Добрич на 11 май. Месечните суми на преваляванията са към климатичната норма, само че в необятни граници – сред 13 и 181% от нормата. Най-голямото измерено 24-часово количество дъжд е 56,7 mm в село Балван, област Велико Търново, на 30 май.

Агрометеорологични условия

Регистрираните интензивни превалявания и градушки през третото десетдневие на май (Враца, Монтана, Павликени, Силистра, Софийското поле, Хасково, региона на Ямбол, Сливен, Карнобат) предизвикаха механични повреди по пролетните култури и овошките и полягане при есенните култури. Честите превалявания през десетдневието бяха причина за развиване на късно кафяво изгниване при по-ранните сортове череши (агростанция Николаево), сиво изгниване по ягодите, септориоза и фузариоза по пшеницата и други

Хидрологична конюнктура

През по-голямата част от миналия месец реките в страната бяха с водни количества към и над праговете за междинни води и към праговете за високи води. В резултат на превалявания в интервалите 8-10 май, 15-18 май и 25-31 май са регистрирани покачвания на равнищата на следените реките в страната. Значителни покачвания са регистрирани в интервала 17-18 май във водосбора на р. Огоста (до 133 cm при село Гаврил Геново) и в интервала 29-31 май във водосборите на р. Осъм (до 207 cm при село Изгрев), р. Янтра (до 327 cm при Велико Търново) и р. Русенски Лом (до 134 cm при село Божичен). В резултат на интензивни превалявания на 13 май са регистрирани поройни наводнения в Правец, Ловеч и Благоевград и на 29 май в село Ореш (община Свищов) и Хасково и на 30 май в Дряново.

Кратка месечна информация за времето през изтеклия месец се разгласява на

На  се разгласяват карти на междинната месечна температура и нейното отклоняване от климатичната норма, както и на месечното количество дъжд като безспорна стойност и като отклоняване от климатичната норма за изтеклия месец.

Информацията е въз основата на оперативни данни на Национален институт по метеорология и хидрология и направените заключения не са дефинитивни. Национален институт по метеорология и хидрология разгласява цялостен Месечен хидрометеорологичен бюлетин с информация и верифицирани данни за изтеклия месец в интервала сред 17 и 25-то число на настоящия месец.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР