В Пловдив има над 1100 таксита, но по празници, изглежда,

...
В Пловдив има над 1100 таксита, но по празници, изглежда,
Коментари Харесай

Нямаме свободни коли, а такситата дремят на стоянките

В Пловдив има над 1100 таксита, само че по празници, наподобява, че всички се изпаряват някъде. Поръчката по телефона е невъзможна: „ Нямаме свободни коли “, „ Звъннете още веднъж след 15 минути “, „ Съжалявам, не можем да Ви обслужим “ и така нататък На хората им остава единственият вид да студуват по улиците с вярата да заловен инцидентно такси. Фирмените коледни празненства в последните две седмици приказват за няколко хипотези с този тип публичен транспорт - или жълтите коли са малко за 360-хиляден град като Пловдив, или организацията е неприятна.

 

" Миналия четвъртък вечер към половин час звънях на половин дузина компании, с цел да ми намерят кола от Съдийски квартал до пл. " Съединение ". За страдание, без триумф ", споделя Елина Анкова. Дамата се надявала, че защото курсът й не е къс, такси ще се откри. Диспечерите от всички компании, на които прозвънила, й отговаряли едно и също: „ Нямаме свободни коли “.  Така дамата, макар че си дала 45-50 минути задатък във времето, стигнала на крайната точка в последния миг.

За страдание, това се случва всеки ден, а по празници е доста осезателно, удостоверяват и водачи на жълти коли. За къси дистанции, в час пик или при неприятно време е задача невъзможна да поръчаш такси в Пловдив. Дотук се стига, защото методът на работа на компаниите, предлагащи таксиметрови услуги, е тотално сбъркан, счита Володя Домашенко, съпредседател на Националната асоциация за отбрана на превозвачите и таксиметровите водачи. Градът е разграничен на квартали (зони) и поръчката, която диспечерката приема по телефона, се разпределя на тази кола, която най-дълго е чакала в съответната зона. „ Забележете,

не най-близката кола, а тази, която най-дълго е чакала в съответната зона.

А това води до закъснение, неефективност и доста ненужно навъртени километри. Като прибавим към това и ежедневните тапи в града, услугата напълно не е на равнище “, разясняват от браншовата организация.

" Ние в асоциацията знаем за казуса, анализирахме го доста задълбочено и откакто проучихме опита на огромните европейски общини, сега водим деен разговор с Общината за внедряването му ", разяснява Домашенко. Вече е квалифицирано публично писмо до кмета Здравко Димитров по тематиката, където са посочени образци по какъв начин се оправят огромни градове като Рим, Барселона и Истанбул. В него се предлага на територията на града да се вкара приложение „ Гарантирано такси “ - то ще е гратис за общината и клиентите. Шофьорите обаче ще заплащат абонаментна такса за потреблението на платформата.

Клиентът може самичък да избере колата и водача

съгласно персоналния рейтинг на лидера и класа на автомобила. В същото време превозвачът подсигурява, че таксито ще идва стремително, тъй като поръчката ще се взима от този, който се намира най-близко, изяснява Домашенко. Има и алтернатива „ форсира търсенето “, при която клиентът доста бърза и е подготвен да заплати по-висока цена. Водачът на таксито има пряк чат посредством приложението с клиента и може да уведоми, в случай че попадне в непредвидена обстановка като запушване. Така отпада ролята на диспечера, където постоянно се случват недоразумения сред трите страни - клиент, водач и диспечер, изяснява още Володя Домашенко.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР