В Плевен тази вечер ще бъде отбелязана 100-годишнината на плевенския

...
В Плевен тази вечер ще бъде отбелязана 100-годишнината на плевенския
Коментари Харесай

В Плевен отбелязват 100-годишнината на футбола в града

В Плевен довечера ще бъде маркирана 100-годишнината на плевенския футбол в града. Това оповестиха от инициативния комитет за тържеството. Александър Димитров - ръководител на Областния съвет на Българския футболен съюз в Плевен посочи, че по този мотив са удостоени с оценки от централата на БФС на 42-ма футболисти, деятели и треньори - 12 златни значки, 14 сребърни и останалите бронзови.

Организационният комитет е наградил кметовете на Плевен през годините с юбилейни статуетки. Заслужили дейци получават 30 юбилейни медали. Плевен има доста надарени деца, които желаят да играят футбол само че нямат условия, разяснява Димитров. Според него са нужни най-малко 3-4 затревени терени и едно изкуствено покрито игрище за футбол, с цел да се отговори на потребностите на младежите и децата в 100-хилядния град. Има планове, само че до момента не са открити пари за изграждане на нужната база, сподели той. Според него плевенският бизнес не обръща изключително внимание на плевенския футбол може би по тази причина, тъй като пред последните години състезателите се показват в професионалния футбол едва.

Началото на футбола в Плевен е сложено през 1919 година, прецизираха от Областния съвет на БФС. Драгомир Несторов и негови съкварталци се захващат със основаване на състезателен клуб в града. През есента на 1919 година е планувано заседание. За патрон и име на клуба е определено името на военачалник Скобелев. По този метод се слага началото на проведения футбол в град Плевен. Популярността на " Скобелев " пораства бързо. За по-малко от три месеца членове на клуба са 150 възпитаници и младежи. Малко по-късно футболният тим се снабдява с формален екип и същинска футболно топка. През 1920 година се основава и втори състезателен клуб " Победа ". Негов началник е крупният за това време индустриалец на цигари Стефан Бакалов. След първите два клуба на футболната територия на Плевен се появяват спортните клубове " Вит ", " Ботев 21 ", " Бенковски ", " Атлетик ", " Орел ", " Сила ", " Сокол " и други.
На 31 юли 1921 година в салона на Популярна банка в Плевен се организира Учредителния конгрес на Севернобългарска спортна лига. В състава й са включени три плевенски тима. В чест на конгреса е проведен първи огромен шампионат с присъединяване на 11 тима за една седмица. През 1924 година се организира и първия футболен мач на осветяване сред тимовете на " Скобелев " и " Победа ".

На 19 август 1931 година се учредява Семеен кодекс " Белите орли ",които съществува и до през днешния ден. На базата на този клуб през 1947 година се основава ФК " Спартак " - Плевен, който носи най-голямата популярност и триумфи на града и огромни разочарования в наши дни. Има още футболни клубове в града " СП 39 ", " Торпе-до ", " Сторгозия ", " Локомотив ", " Строител ".

Плевенския " Спартак " се подрежда на 10 място във безконечната ранглистата на " А " ПФГ за интервала 1948-2009 година Двама плевенски футболисти имат над 300 мача в " А " група - Сашо Върбанов и Пъшо Димитров. Пламен Гетов се подрежда на пето място в ранглистата на голмайсторите с 164 гола, след Петър Жеков, Наско Сираков, Динко Дерменджиев и Христо Бонев.

Много са имената на положителните футболисти израснали в плевенския футбол като Никола Пърчанов, Пъшо Димитров, Стефан Величков, Пламен Гетов, Румен Горанов, Пламен Николов,Георги Денев,Милен Горанов, Христофор Маринов, Тодор Барзов, Лъчезар Танев, Ивайло Петков, Сашо Марков.
Сред треньорските фрагменти се помнят Христо Нейков, Марин Константинов, Константин Господинов, Атанас Цанов, Недялко Боев, Вачко Маринов, Емил Копев, Емил Вулов, Благой Кръстанов и доста други
Плевенската футболна общност се гордее с представителите на футболната Темида като Минко Гълъбов, Симеон Александров, Георги Трифонов, Георги Маринов, Иванко Робев, Парашкев Боров, Валентин Костов, Веселин Пенчев, Ташко Ташков, Васил Минков, Момчил Врайков и Ивайло Лазаров, показват от Областния съвет на БФС.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР