В Плевен отбелязват 24 май с празнично шествие на ученици,

...
В Плевен отбелязват 24 май с празнично шествие на ученици,
Коментари Харесай

Цигуларката Зорка Лишева: За културата времето стана неуютно

В Плевен означават 24 май с празнично шествие на възпитаници, учители, студенти и работещи в културните институти в града. След тържествения обред ще прозвучи взаимно хорово осъществяване „ Върви, народе възродени! " на 11 състава . Музикалното събитие се случва за осма поредна година.
Кметът Георг Спартански ще отличи създатели и деятели на изкуството, културата и образованието. Сред наградените е и цигуларката от Плевенската филхармония Зорка Лишева, която отбелязва 55 години театрална активност . По думите ѝ премията " осмисля това, което си правил цялостен живот ".

" Цигулката е продължение на моето тяло ", споделя Зорка Лишева. Дълги години тя е била асистент концерт-майстор в Плевенската филхармония.

" Цял живот свириш. Ако не свириш, то тогава преставаш да можеш да свириш. Да си музикант в България, изключително в днешно време, е много трудничко . Ние сме принудени да вършим какво ли не, с цел да оцеляваме ", разяснява тя.

" Страшно си обичам специалността, инструмента. Влизаш в друга кожа. Цял живот съм на сцена и там пребивавам ", споделя цигуларката, за която работата е и занимание, " те се сливат в едно ".

За културата в България времето стана доста неуютно , счита Зорка Лишева.

" 24 май е единственият ден, в който ни обръщат внимание публично. За мен е специфичен празник, тъй като си е наш – на хората, които се занимават с изкуство, с просвета, с просвета. Без хората на изкуството, без учители, без хората на науката закъде сме ? Затова е доста скъпо да ти благодарят. Ти си признателен за това, че ти благодарят. "

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
По обявата работи: Яна Боянова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР