В плановете на британското правителство за Брекзит без сделка се

В плановете на британското правителство за Брекзит без сделка се ...

Недостиг на храни, безредици: Лондон обяви какво може да стане при Брекзит без сделка.В плановете на британското правителство за Брекзит без сделка се предупреждава за сериозни нарушения на трафика през Ламанша, засягащи доставките на лекарства и определени свежи храни. В тях се казва още, че в страната е възможно да избухнат протести и контрапротести, придружени от евентуално увеличаване на обществените безредици, предаде "Ройтерс".

Планът, подготвен на 2 август, носи името "Операция жълтурка" и разглежда най-лошото, което може да се случи, ако на 31 октомври Великобритания напусне ЕС без споразумение.

Според документа, изготвен девет дена, след като Борис Джонсън стана премиер, обществото и бизнеса вероятно няма да са добре подготвени за този сценарий, отчасти поради продължаващото политическо объркване преди деня на Брекзит.

Възможно е камионите да трябва да чакат до два и половина дена, за да пресекат Ла Манша, а британските граждани да бъдат подложени на засилени имиграционни проверки по европейските гранични пунктове.

"Доставките на някои видове свежи храни може да намалеят. Има риск паническо купуване да предизвика или да изостри нарушенията по хранителната верига", се казва още в документа.

Според предвижданията е възможно броят на камионите, преминаващи Ламанша, да намалее с между 40 и 60 на сто в рамките на един ден, отбелязва "Асошиейтед прес", цитирана от БТА. Транспортните проблеми може да продължат до три месеца, а цените да нараснат.

Презграничните финансови услуги ще бъдат засегнати. Същото важи и за обмена на информация между полицията и службите за сигурност.
Възможни са сериозни нарушения до шест месеца при транспортирането на стоки през Ламанша, което може да засегне доставките на лекарства, отбелязва Би Би Си. Не е изключено някои фирми да престанат да търгуват, а черният пазар да се разрасне. Някои групи с ниски доходи ще бъдат непропорционално засегнати от вдигането на цените на храни и горива.

Документи от "Операция жълтурка" бяха публикувани за пръв път във в. "Сънди Таймс" на 18 август. Майкъл Гоув, министърът, отговарящ за координирането на подготовката за Брекзит без сделка, заяви тогава, че документът е стар и не отразява сегашното ниво на подготвеност.

Сега планът беше публикуван по искане на британски депутати. В сряда Гоув коментира, че прогнозите, събрани на шест страници, в момента се преразглеждат, но са най-скорошната пълна версия на плановете.

Опозиционната Лейбъристка партия каза, че документът потвърждава сериозните рискове от Брекзит без сделка. Борис Джонсън сега трябва да признае, че е бил нечестен пред британския народ за последиците от "твърд" Брекзит, посочи говорителят на лейбъристите по въпросите на Брекзит Киър Стармър.

Всичко, което трябва да знаете за:Преговорите за Брекзит (705)

Източник: dnevnik.bg