В писмото се изразява недоумение, че никой от европейските партньори

...
В писмото се изразява недоумение, че никой от европейските партньори
Коментари Харесай

Културен клуб Иван Михайлов в Битоля: Защитете българския народ в Северна Македония

В писмото се показва неразбиране, че никой от европейските сътрудници не е реагирал на опожаряването на културния дом

От Културен клуб „ Иван Михайлов “ в Битоля изпратиха писмо до посолствата на Съединени американски щати и на страните членки на Европейски Съюз в Република Северна Македония по отношение на палежа на постройката на центъра на 4 юни, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Както несъмнено знаете, преди дни в Битоля бе осъществен следващ акт на принуждение против културния център на българската общественост в Битоля - центърът "Иван Михайлов ", който беше залят с бензин и запален в светлата част на деня. Този нов акт на заплашване идва след цялата злобна акция против българския народ в Северна Македония. Сред дейните участници в обществените обвинявания към Клуба бяха президентът Пендаровски, министър председателят Ковачевски и министърът на външните работи Османи, които до през вчерашния ден твърдяха, че Ванчо Михайлов е почитател на Хитлер, а по същата логичност и ние, македонските българи. Но ето, че тази неистина докара до следващия акт на национална ненавист в стила на Кристалната нощ през ноември 1938 година “, написа в писмото, подписано от ръководителя на клуба Любчо Георгиевски.

В писмото се показва неразбиране, че никой от европейските сътрудници не е реагирал на случилото се и дефинират случая като „ директен и потвърден резултат от субсидираната от страната акция на омразата против българския народ в Северна Македония и от подмяната на българската национална еднаквост - от югославската окупация през 1944 година до през днешния ден “.

„ Подпалвачите са от среди, които от десетилетия пишат нелепости в учебниците, конфронтирайки децата ни със личния си български народ “, написа в писмото, в което се твърди, че в случай че подправянето на преброяването не е било признато с безмълвие от тези, „ които се надяват да са в помощ на старта на демократизацията на Скопие, това безвластие нямаше да се случи “. „ Ако бяхме единствено 3500 (според последното броене българите в Република Северна Македония са 3504 ), очевидно нямаше да се опасяват от нас и да ни възпламенят. Ние, от клуб „ Иван Михайлов “, не сме български жители. Ние сме измежду стотиците хиляди, които помнят своя същински генезис и история. Ще останем правилни на волята на Гоце Делчев, Тодор Александров и Иван Михайлов. И няма да се опасяваме от подпалвачите, които пращат против нас “, написа в писмото, в което представителите на клуба се обръщат към посланиците на европейските страни с апел да защитят българския народ в Северна Македония „ от омразата, подбудена от властта и насилието, което тя поражда “.

Сградата на Културния клуб „ Иван Михайлов “ в Битоля бе подпалена в събота. Изгоряла е входната врата и табелата с надписа над нея. Заради бързата интервенция на полицията и пожарната огънят не е съумял да нанесе провали навътре в постройката.

Българският министър на външните работи Теодора Генчовска, която беше на работно посещаване в Скопие за диалози с сътрудника ѝ Буяр Османи и екипи от двете министерства по противоречивите въпроси сред двете страни, напусна диалозите, с цел да се запознае на място със обстановката. Случаят беше остро наказан от политиците в Северна Македония- с позиция излязоха президентът Стево Пендаровски, министър председателят Димитър Ковачевски, външният министър Буяр Османи, а през днешния ден министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски осведоми, че подпалвачът – 34 годишният Л.А. е задържан. При обиск на две места, които той е обитавал, са конфискувани доказателства, а самият той е направил признание.

Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР