В писмо до премиера Бойко Борисов от Българския ветеринарен съюз

...
В писмо до премиера Бойко Борисов от Българския ветеринарен съюз
Коментари Харесай

Ветеринари искат оставките на зам.-министъра на земеделието и на шефа на агенцията по храните

В писмо до премиера Бойко Борисов от Българския ветеринарен съюз упорстват за отстраняването на шефа на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) Паскал Желязков и на заместник-министърa на земеделието Янко Иванов.

От ветеринарния съюз са уведомили основния прокурор. Те нападат противозаконни, съгласно тях, заповеди на изпълнителния шеф на БАБХ в административния съд.

"Възможността за разговор е тотално изчерпана, не по наша виновност, по тази причина се обръщаме към премиера. Трябва да се вземе незабавно политическо решение ", акцентират от съсловната организация. Според тях с тава въпрос за дълготрайна политика на заличаване на специалността на ветеринарния доктор , практикуващ в региона на продуктивните животни.

Ако тази политика продължи, ще докара до пагубна липса на ветеринарни лекари, които да практикуват в дребните обитаеми места . На тези лекари административно и принудително се вменявят „ неизпълними, а от време на време и противозаконни задължения”, уведомяват ветеринарите.

Систематично БАБХ не доставя в точния момент ваксини и биопродукти, а това води до огромен брой неразучени и неимунизирани животни, „ и то от болести, които са общи за хората и за животните - да вземем за пример бруцелоза, известната луда крава”, съобщи пред БНР Мирослав Първанов, ръководител на асоциацията.

По време на африканската чума, на ветеринарите не е била дадена опция да се включат интензивно, уточни той. Така потенциалът на ветеринарните експерти не е бил употребен.

От съсловието считат още, че държавните диагностични лаборатории се водят „ трайно и съзнателно към фалит”. Останали са единствено 6 такива лаборатории в страната, а заповед насочва лабораторните проучвания към частни лаборатории.

Проф. Паскал Желязков счита обвиняванията за неоснователни.

Той уточни, че незабавният ремонт на ветеринарно-медицинската активност е бил натрапен от обстановката с африканската чума по свинете. Ветеринарите оспорват разпореждания в този закон и ги считат за некадърно направени. „ Прасетата в задния двор се отглеждаха във ферми, които не бяха регистрирани ”, посочи Желязков и добави, че ветеринарите не са желали да осведомят за съществуването на сходни обекти.

Шефът на БАБХ оспорва и изказванието за ненавременната доставка на ваксини за животните. Ваксини се раздават навреме, има единствено закъснения поради обжалвани търгове , увери той.

Желязков подчертава и върху изземването на част от функционалностите на записаните ветеринарни лекари поради пропуски в работата им. Тази година притежателите на пчелини ще би трябвало да употребяват услугите на формалните общински ветеринарни лекари.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР