В писмо до министър-председателя Николай Денков, директора на НЕК ЕАД

...
В писмо до министър-председателя Николай Денков, директора на НЕК ЕАД
Коментари Харесай

Кметът на Доспат предупреди, че язовирът може да прелее

В писмо до министър-председателя Николай Денков, шефа на НЕК ЕАД Мартин Георгиев, ръководителя на Народно събрание Росен Желязков и министъра на околната среда и водите Юлиян Попов, кметът на община Доспат Елин Радев сигнализира за заплаха от преливане на язовир " Доспат ", в случай че напорната деривация Доспат-Тешел бъде спряна за ремонт.

Преди дни в писмо до медиите от НЕК уведомиха, че изключват Водноелектрическа централа Тешел поради ремонт на деривационен водопровод при централата, защото са открити линейни сектори с нарушена вътрешна панцеровка (облицовка). От компанията увериха, че са подхванали дейности за определяне аргументите за повредата и се приготвят за осъществяване на възстановителни ремонтни работи при съблюдаване на най-високи ограничения за сигурност на околната среда, чиновниците и оборудванията.
 
В писмото до властимащите кметът Радев осведоми, че: " В публичното пространство интензивно се приказва за доста сериозна щета на напорния водопровод в сектора от бент. Доспат до Водноелектрическа централа " Тешел ". Говори се за развалени към 1,3 км. от тръбопровода, който е с диаметър от към 3 м. Вследствие на зародил вакуум в деривацията, тръбопроводът е сплескан безусловно до степен, липса на каквато и да е проводимост на вода. В публичното пространство циркулира информация, че ремонтът на оборудването ще е с дълготрайност от порядъка на 2 и повече години. Това значи, че след започване на ремонтните действия, бент. Доспат ще поема води от естествени притоци и превалявания, без да може да изпуска вода при потребност, с изключение на през преливника. Според последната сводка за равнището на бент. Доспат на Предприятие " Язовири и каскади ", Язовирен регион " Родопи ", от 01.08.2023г., бент. Доспат е завирен на 406 103 610 млн. куб. м. от вероятни 449 248 693.

Кметът на Доспат пита за сигурността на популацията и какви ограничения са взети.

Ако в интервал на 2 и повече години язовир Доспат единствено поема и не може да изпуска вода, то неименуемо ще се стигне до преливане на вода през преливника. А при настоящето равнище на водата и при зачестилите поройни превалявания в последно време, потенциалът до кота преливник ще бъде доближат още наесен. При тази обстановка големи маси вода ще се изливат от язовира без опция за безусловно никакъв надзор.

От регионалната администрация в Смолян разпоредиха незабавна инспекция на следващия ден.

" Няма непосредствена заплаха за хората и няма да се стигне до преливане ", увери зам.-областният шеф Зарко Маринов пред . 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР