В петък следобед улицата, която води към джамията Абдел Насър,

...
В петък следобед улицата, която води към джамията Абдел Насър,
Коментари Харесай

Гняв и отчаяние: какво видяхме на Западния бряг

В петък следобяд улицата, която води към джамията " Абдел Насър ", е цялостна с хора - вярващи, насядали по килимчета на асфалта, шалове или кашони, или просто коленичейки директно на улицата, до момента в който от високоговорителите на джамията се разнася гласът на имама.

Хората го слушат деликатно. В Рамала, в окупирания от Израел Западен бряг на река Йордан, палестинците наблюдават какво става в линията Газа и какви са международните реакции. През последните седмици там се състояха няколко митинга - по този начин е и през днешния ден.

Палестинската самостоятелна власт буди яд

" Свобода за Палестина ", гласят апелите, в които се долавя и яд. А той е ориентиран против израелските въздушни удари против линията Газа, против солидарността на Запада с Израел, против израелските окупатори на Западния бряг, срещу палестинската самостоятелна власт.

Петъчната молитва на улицата пред джамиятаСнимка: Max Zander/DW

Западният бряг на река Йордан не е под ръководството на Хамас, а се управлява от доминираната от " Фатах " палестинска самостоятелна власт. Тя е считана от мнозина за слаба, корумпирана, несопсобна и неефективна, изключително в сегашната обстановка.

Заместник генералният секретар на " Фатах " Сабри Сайдам споделя пред Дъждовни води, че съгласно него виновност за ситуацията носи най-много Западът. Той напомня речта на президента Махмуд Абас пред Организация на обединените нации в Ню Йорк с изразеното от него предизвестие, че международната общественост е изоставила палестинците. " Автономната власт носи отговорността за отбраната на своите жители. Но Израел обезсилва нейните дейности и основава нови и нови спънки. "

Солидарността с Хамас пораства

Между партията " Фатах " и Хамас съществува историческа омраза. Но протестиращите по улицата развяват освен палестинския байрак, а и знамена на терористичната организация - мнозина на Западния бряг я възприемат като единствения глас, който им остава. Като професор Исла Хиджаб, която в началото отхвърля да приказва с нашия екип, само че след това се съгласява. " Ние не сме терористи, борим се от над 70 години за нашите права ", споделя тя пред микрофона на Дъждовни води. Тя счита, че Хамас е част от палестинското общество и тъкмо по този начин би трябвало да се приема.

Според нея Германия, а и други страни, имат двойни стандарти, що се отнася до живота на израелците и на палестинците. " Ние бяхме колонизирани, потискани, в Газа се организира геноцид и западните медии си затварят очите за тези обстоятелства, с цел да повтарят като папагали, че Израел има правото да се пази. "

Много от хората на Западния бряг на река Йордан имат фамилии в Газа - изгубили са близки или живеят в боязън, че може да им се случи нещо. " Те бомбардират здания, в които има цивилни жители - това е срам, за какво го вършат? Дъщеря ми, която е там, ми сподели: " Треперя, не устоявам бомбардировките, всеки ден падат бомби, всеки час. Не можем да спим ", споделя дамата. Тя не може да елементарни и на арабските страни. " Те ни изоставиха изцяло ", споделя дамата.

2023 донесе доста гибел на Западния бряг

Събитията в Газа провокират яд и обезсърчение у палестинците на Западния бряг. Но за тях обстановката се бе влошила доста и преди 7 октомври - денят, в който Хамас атакува Израел. По данни на Организация на обединените нации 2023 година е била най-смъртоносната на Западния бряг от 2008 насам. Преди войната тази година там при сблъсъци са починали над 29 израелци, най-вече заселници. От палестинска страна жертвите са 189, починали при стълкновенията с израелските военни или с въоръжени заселници. Международният углавен съд на Организация на обединените нации дефинира израелските селища на Западния бряг за противозаконни от позиция на интернационалното право.

В седмиците от експлоадирането на войната насам починаха още десетки палестинци. Една от аргументите е разширението на военните интервенции, в границите на които досега бяха арестувани стотици палестинци. Но и насилието от страна на еврейските заселници е повишено. По данни на палестинската правозащитна организация " Ал Хак " от 7 октомври до момента в сраженията с израелски бойци и въоръжени заселници са починали 80 палестинци, в това число 20 малолетни.

Накрая се чуват изстрели...

Улицата пред джамията " Абдел Насър " последователно се изпразва. Демонстрантите се отправят към един израелски контролно-пропускателен пункт. Останали са единствено част от протестиращите, измежду тях са и няколко младежи с качулки. На кръговото, намиращо се на към 200 метра от еврейското населено място Бейт Ел, групата се събира под покрива на една бензиностанция. Встрани стоят коли за спешна помощ на Червения полумесец, както и парамедици с ярки жилетки, на които на арабски и британски език написа: " Не стреляйте, аз не съм цел, аз осигурявам първа помощ ". 

Някои младежи подпалват автомобилни гуми - задачата е димът да попречи на видимостта на израелските бойци, които са заели позиции на високите бетонни стени на селището. Ситуацията е напрегната. Малко момче с жълта превръзка на главата търкулва гума в огъня и се отдалечава. От време на време от тълпата излиза по някой юноша с качулка и хвърля камък с прашка по посока на бойците. Не е ясно дали може да уцели нещо на такова разстояние.

Един от хвърлящите камъни е единствено на 14 години. На въпроса за какво е тук той дава отговор, че желае да отбрани страната си и да покаже на евреите, че има опозиция и хора, които обичат страната си.

Израелските военни освен следят обстановката. Те създават и изстрели. Един мъж пада на земята. Веднага други мъже го подвигат и вкарват в притеклата се на помощ кола за спешна помощ. До една от колонките на бензиностанцията ясно се вижда кръв. В изказване за Дъждовни води израелските сили за защита показват, че са употребявали наред с други средства и бойни патрони, с цел да прекратят протеста.

В края на деня Червеният полумесец преброява 16 ранени - единствено в Рамала.

***

Вижте и това видео от нашия списък:

Израел: Да видиш в обществените мрежи по какъв начин отвличат околните ти

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР