В петък още преди обяд от север валежите ще започнат

...
В петък още преди обяд от север валежите ще започнат
Коментари Харесай

Студ и сняг: Жълт и оранжев код в няколко области

В петък още преди обяд от север преваляванията ще стартират да отслабват и стопират, най-късно, вечерта , в Рило-Родопската област и югозападните региони. След обяд и вятърът ще отслабва. Застудяването ще продължи и оптималните температури ще са сред минус 3 и 2 градуса. Атмосферното налягане ще се покачва и след обяд към този момент ще е по-високо от междинното за месеца.
 ThinkStock/Getty Images
Жълт код поради предстоящи превалявания от сняг и мощен вятър е разгласен за общо 13 области в страната - Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали, Смолян, Ямбол, Варна и Добрич. В други две области предизвестието е от по-висока оранжева степен - Бургас и Сливен.
 Национален институт по метеорология и хидрология
В утринните часове ще бъде с умерени снеговалежи, в композиция със мощен до плевел вятър от север-североизток с пориви 30 м/с. В тези региони ще има условия за виелици и навявания. Очаква се да се образува снежна завивка до 10-15 см.-->

В планините ще е облачно с превалявания от сняг. До сутринта в Рило-Родопския масив и западните и централните региони на Стара планина снеговалежите ще са обилни, към момента ще е прохладно със мощен, краткотрайно плевел вятър от север-североизток и ще има условия за навявания.
 ThinkStock/Getty Images
По-късно денем преваляванията ще отслабват и стопират, най-късно в масивите в Югозападна България, вятърът ще отслабва. Температурите още ще се намалят и оптималната на височина 1200 м ще е към минус 7 градуса, на 2000 м -  около минус 12 градуса.

По Черноморието ще бъде най-вече облачно и ще има превалявания от сняг , по Южното Черноморие - преди обяд обилни. Ще е прохладно - през нощта и преди обяд със мощен до плевел вятър от север-североизток. След обяд преваляванията ще стопират, вятърът ще отслабва . Максималните температури ще са сред 0-2 градуса. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала. Температурата на морската вода е към 7 градуса.

Подробна информация за времето през днешния ден и прогнозата за 10 дни напред вижте на
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР