В периоди на глобална несигурност, какъвто виждаме и в момента

...
В периоди на глобална несигурност, какъвто виждаме и в момента
Коментари Харесай

Интересът към взаимните фондове се увеличава

В интервали на световна неустановеност, какъвто виждаме и сега - войни, стопански проблеми в някои огромни стопански системи, климатични промени, хората са обезпокоени за своите спестявания. Какво е най-подходящото държание в сходни случаи и в какво е добре да се влага?
Да, действително се намираме в среда с нараснали геополитически и макроикономически опасности, само че исторически видяно, във всеки един миг е имало избрана неустановеност и разтърсвания в международната стопанска система и на финансовите пазари. Това не е ограничавало опциите и капацитета за намиране на положителни капиталови решения за реализиране на финансовите ни цели. Не може да сме сигурни по кое време е допустимо най-хубавият миг за съответна инвестиция, само че при непрекъснат блян да избегнем отрицателни резултати изпускаме главните придвижвания на пазарите, реализирайки позитивна рентабилност.

При взимане на капиталово решение, преди всичко, е значимо да определим ясни капиталови цели. Постигането на тези цели зависи от избрания времеви небосвод и рисковата ни приемливост, или равнище на риск, което е търпимо и уместно за времевия интервал на инвестицията, заобикаляйки непродуктивни прочувствени решения.

Ако гледаме дълготрайно финансовите резултати от вложение, и по-специално вложение в пазара на акции, няма огромно значение в кой тъкмо миг сме създали първата крачка. Дори да е било по време на обилни пазарни корекции, алтернативата да не управляваме дълготрайните си спестявания е сигурен метод да загубим от тяхната стойност.
Дойде ли краят на стягане на лихвената политика в световен мащаб и по какъв начин това ще се отрази на пазарите, а от там и на държанието на вложителите?
- Фокусът на централните банки на водещите стопански системи е върху инфлацията, като се обрисува както Фед, по този начин и ЕЦБ да задържат лихвите на сегашните равнища, до момента в който забавянето на инфлацията не покаже по-голяма резистентност и доближаване към целевите равнища в границите на рационален интервал от време. Облекчаване на паричната политика може да бъде подбудено от заплахата за значима икономическа криза и увеличение на безработицата, само че прогнозите за развиване на стопанските системи на Съединени американски щати и страните от еврозоната за 2024 година все още изключват подобен сюжет.
Реклама
Всичко това се отразява най-много на пазара за облигации, като изискуемата пазарна рентабилност се увеличи доста значително и ползата на вложителите към дълговите принадлежности се повиши неведнъж. Интерес се регистрира както при краткосрочните до 1 година високоликвидни държавни скъпи бумаги, издадени от страни - членки на еврозоната, по този начин и към заключване на една добра рентабилност в дълготраен проект от по-рискови облигации.
Смятате ли че взаимните фондове съумяха да се наложат като опция на депозитите, въпреки и към момента да са доста дребен дял от общите спестявания?
- Взаимните фондове са един от най-популярните типове вложения за реализиране на необятна диверсификация с дребни вноски и ниски транзакционни разноски. Те ни обезпечават бърз достъп до разнообразни типове професионално ръководени капиталови портфейли, според от техния мандат за вложение - класове активи, пазари или съответни браншове на стопанската система. С повишаването на цената на инвестицията цената на дяловете също се повишава.

Фондовете обезпечават елементарен достъп до вложените средства и осъществената облага, като изкупуват назад закупените дялове по новата им цена, без начисляване на спомагателна такса.

Ако желаеме да получим една по-съобразена експозиция на финансовите пазари, на база нашите цели и риск профил, взаимните фондове биха били една по-добра опция от обичайните спестовни артикули.
Реклама
Българите влагат от ден на ден своите спестявания във финансови принадлежности, като ги насочват главно към взаимни фондове. Интересът към тях се усилва през последните години, което води до по-голяма конкуренция и многообразие на предлаганите фондове. Те дават решение както за консервативните вложители, които целят предпазване на стойност, по този начин и за по-рисково настроените, които желаят осъществяване на значима финансова облага.

Въпреки покачването на интереса страната остава надалеч от равнищата в западна Европа. Но все пак подобен вид вложения към този момент не се възприемат за екзотична опция за спестяванията ни.
Какви вложения избира българинът и има ли смяна в неговите капиталови настройки?
- Едно от главните неща, които не осъзнаваме, е мощно съсредоточената ни експозиция към политически и стопански риск, обвързван с България. Това се дължи на обстоятелството, че цената на притежаваните от нас активи (недвижими парцели, земя, бизнес, вложения и спестявания) зависят от изменящата се среда в страната. Тези характерни опасности върху размера на бъдещите ни финансови благоприятни условия могат да бъдат избегнати с една съобразена с техните характерности и потребности експозиция на световните финансови пазари.

Както загатнах, смяна в настройката към този момент се следи, като от ден на ден вложителите демонстрират интерес към взаимните фондове като опция за дейно ръководство на персоналното благосъстояние.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР