В периода 29.08-31.08.2022 г. ИССИ на КНСБ проведе второ експресно

...
В периода 29.08-31.08.2022 г. ИССИ на КНСБ проведе второ експресно
Коментари Харесай

Хлябът е поевтинял по-малко от очакваното, показа проучване на синдикат

В интервала 29.08-31.08.2022 година ИССИ на КНСБ организира второ експресно изследване по отношение на настъпилите промени в цената на хляба и брашното след въвеждането на нулева ставка върху Данък добавена стойност за двете артикули в актуализацията на Бюджет 2022 от началото на месец юли.

Проучването обхвана 22 регионални града. Регистрирани са цените на дребно в дребни и огромни търговски обекти. За задачите на проучването и съпоставимостта на данните, подадените от анкетната мрежа цени на хляба са подложени на спомагателна обработка за постигане на цената на продукта за " кг ". По отношение на цените на брашното не са направени спомагателни изчисления, защото са регистрирани общоприети разфасовки – пакети по кг.

Второто подред проучване демонстрира понижаване на цените на хляба, като регистрираният спад по отношение на края на юни варира сред 1% и 11%. Запазва се следената и по-рано наклонност на по-слаб спад в цената на един от всеобщо потребяваните типове самун, а точно при типовия. При брашното също е регистриран спад в продажната цена, като тя е в границите на 8% – 11% по отношение на края на юни.

Изследването още веднъж удостоверява съществуването на неравномерно понижаване на цените в страната. По-конкретно, разликите в темпа на намаляване на потребителските цени са подбудени от типа на комерсиалния обект, типа на предлагания вид самун и обитаемото място.

По-силно изразено понижение се следи при всеобщите потребявани разновидности на самун вид " Бял " и " Добруджа " с към 10.6 -10.9%. При останалите разновидности на самун понижението към момента е надменно ниско, макар понижената данъчна ставка, както на брашното, по този начин и на хляба.

Запазва се наклонността в огромните търговски вериги да се регистрира по- мощно понижение в цените на другите типове самун (особено на тези, изискващи спомагателни първични материали за производството си, включително микс от семена). Същевременно в дребните търговски обекти потребителското търсене, договореностите с пекарните и по-слабия марж на облага предопределят по-слабия спад и то съответно при най-консумираните типове самун.

Разликите в спада на продажните цени се резервират и по обитаеми места, като в избрани градове (Ямбол, Добрич, Хасково, Русе, Бургас) се регистрира по-сериозен ритъм на понижение (вкл. и в дребните магазини). Това още веднъж може да бъде целесъобразно с изоставането на тези места при започване на въвеждане на мярката заради изчакването на търговците тя да бъде оповестена в " Държавен вестник " и действително въведена в счетоводните практики.

С въвеждане от месец юли на 0% ставка Данък добавена стойност на хляба и брашното се очакваше по-значимо понижение при цената на хляба. Поне такива бяха политическите обещания, експертните прогнози на бизнеса и упованията на потребителите. Според нашите планове, понижението на цените по отношение на юни следва да бъде към 83 – 87 ст. при най-масово потребяваните разновидности на хляба. На този стадий проучването демонстрира, че понижението е едвам 30 ст. Практиката демонстрира, че делът на брашното в крайната себестойност на хляба нормално е към 50%.

Следователно общото понижение на цената на хляба, отчитайки и двете нулеви ставки, би следвало да бъде към този момент към 30%. Отчитайки поредно формулата при ценообразуване, следва към август цената за самун " Бял " да се търгува по 2,05 лева за 1 кг, а този на " Добруджа " – 1.95 лева за 1 кг. При брашното се записва по-съществен спад в цените на дребно. Спрямо юни се регистрира понижение от към 11% в огромните търговски обекти. Наблюдават се и районни разлики, като в избрани обитаеми места има по-осезаемо облекчение на потребителите (напр. в Търговище, Добрич, Кюстендил).

Тази антикризисна мярка коства на бюджета към 100 млн. лева, освен това тя се оказа не задоволително ефикасна. Под въпрос остава и задържането на цените на хляба и брашното на тези равнища, като се вземат впредвид опасенията на производителите за задаващия се есенно-зимен интервал. Доколкото цените на горивата могат да се окажат нов тласък за растеж в цената на хляба и брашното, то стеснителен остава и фактът, че продукцията от пшеница понижава с 11.4% през септември, а междинните изкупни цени на хлебната пшеница означават растеж с близо 52% за едногодишен интервал.

В умозаключение – понижението на цените на хляба е доста надалеч от обещаното и предстоящото от потребителите. Нещо повече, несигурността на икономическата конюнктура през зимата би способствала за нов растеж в цените на хляба и брашното и връщане на потребителите в изходна позиция по отношение на началото на лятото.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР