В патриаршеската катедрала Св.Александър Невски в София беше отслужено тържествено

...
В патриаршеската катедрала Св.Александър Невски в София беше отслужено тържествено
Коментари Харесай

Богослужението за Цветница премина без Патриарх Неофит

В патриаршеската катедрала " Св.Александър Невски " в София беше отслужено тържествено свещенодействие за Цветница. Православната черква празнува през днешния ден огромния християнски празник Вход Господен в Йерусалим, именуван също Цветница или Връбница. Това е и празникът с най-вече именици - над 367 000 души.

Богослужението обаче не бе осъществено от Патриарх Неофит, който не присъстваше. Води го Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. След като прочете евангелския фрагмент, който споделя за тържественото влизане на Господа в Йерусалим, Антоний изчете и  , в което се споделя:

" В този ден на особена наслада, само че и на дълбока горест и печал, заради идните Христови премеждия, светата Църква настоятелно ни приканва да се уподобим на децата, които с чисти сърца и неподправена наслада приветстваха Господа, влизащ в Светия град, смирено възседнал осле, както и на всички тези йерусалимци, които в порива на своята религия, вяра и обич постилаха пред Него облеклата си и хвърляха в нозете Му палмови клончета, и в насладата си възгласяха: " осанна Сину Давидову! Благословен Идещият в име Господне! Осанна във висините! ".

Така Патриарх Неофит не се е появявал обществено към този момент съвсем месец. На 15 април, във връзка появили се информации за неговото влошено здравосолвно положение, от Светия Синод излязоха с публично събщение: "...известяваме, че Светейшият патриарх, както всеки човек на неговата възраст, измъчен от хронични болести, които от време на време се обострят, е желателно да бъде проследяван в болнична конюнктура, заради което, той постъпи за годишни проучвания и лекуване в болница. При постъпване в болничното заведение, на всеки пациент, както и на Негово Светейшество, също бе осъществен наложителен PCR тест за COVID-19, който подчертаваме, че е негативен! "

На днешното тържествено свещенодействие в " Св.Александър Невски " се събраха доста миряни, измежду които някогашният министър председател Симеон Сакскобурготски, съветската посланичка Елеонора Митрофанова и водачът на партия АБВ Румен Петков.

Повечето от присъстващите съблюдаваха постановените от здравните управляващи правила и бяха на по метър и половина един от различен, като носеха и защитни маски.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР