В първите пет места има значителни промени. Списъкът Top500 на най-производителните

...
В първите пет места има значителни промени.
Списъкът Top500 на най-производителните
Коментари Харесай

Суперкомпютърът Frontier, базиран на процесорите на AMD, остава най-мощният в света. Актуализиран е списъкът Top500

В първите пет места има обилни промени.

Списъкът Top500 на най-производителните суперкомпютри още веднъж бе обновен. Нека да напомним, че това се случва на всеки шест месеца.

Въпреки че има няколко суперкомпютъра с продуктивност, близка до или по-висока от 2 exaFLOPS, водачът към момента е Frontier, който пръв преодоля границата от 1 exaFLOPS и към този момент остава единственият по рода си, доста изпреварвайки най-близкия си съперник.

Между другото, този съперник се е трансформирал. Докато преди шест месеца второто място се заемаше от системата Supercomputer Fugaku с продуктивност 442 PFLOPS, в този момент това е Aurora с продуктивност 585 PFLOPS. Но си коства да се каже, че това в този момент е единствено част от системата, която е въведена в употреба. В последна сметка Aurora ще има продуктивност от над 2 exaFLOPS. Тази система е построена въз основата на процесорите Intel Xeon CPU Max 9470 и ускорителите Intel Data Centre Max. Frontier, дано ви напомним, разчита на съставените елементи на AMD.

Системата Frontier, основана от експерти на HPE, е конфигурирана в Националната лаборатория Оук Ридж (ORNL) към Министерството на енергетиката на Съединени американски щати.

Третото място също е заето от новопостъпил представител: системата Eagle, която принадлежи на Microsoft и има продуктивност от 561 PFLOPS. От друга страна суперкомпютърът Fugaku се смъкна на четвърто място.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР