В първите дни на новата година политици и шоузвезди в

...
В първите дни на новата година политици и шоузвезди в
Коментари Харесай

Певицата Джана Нанини ще се кандидатира за президент на Италия

В първите дни на новата година политици и шоузвезди в Италия засипаха сънародниците си с клипове с пожелания или пък с оповестяване на желанията си за идните 12 месеца. Италианската рокаджийка Джана Нанини не остана по-назад. Преди броени дни тя разгласява в обществените мрежи извънредно малко видеоклипче с пределно ясно обръщение, което породи много въпроси и размишления, предава Българска телеграфна агенция.

Във видео, снимано, до момента в който кара колата си, Джана Нанини съобщи със характерния си пресипнал глас, че се кандидатира за президент на Италия. Моментът за това малко, само че ясно известие, беше определен доста на време. Точно в същия ден италианският парламент насрочи дата, на която ще стартира процедурата по желание на нов държавен глава. Тя ще започва на 24 януари. Може да продължи няколко дни, само че не трябва да се проточва. Мандатът на сегашния президент Серджо Матарела изтича публично на 3 февруари и на тази дата Италия би трябвало да има нов държавен глава.

По принцип избирането на президент в Италия става по заобиколен метод. Процедурата е по-скоро сложна. Изборът се прави от членовете на Камарата на депутатите и от членовете на Сената. Към тях се прибавят и представители на италианските области. Така де факто италианският президент е избиран от към 1000 души - по този начин наречените висши електори.

Те гласоподават скрито , което в предишното породи много изненади, защото при тайния избор някои от висшите електори се изкушават да не съблюдават партийната дисциплинираност и да поддържат претендент на конкурентна партия. Гласуването може да продължи в четири тура. В първите три се изисква болшинство от две трети от висшите електори. В четвъртия е нужно нормално болшинство.

Така че Джана Нанини на смешка или изцяло съществено твърди, че желае да се подложи на тази сложна процедура.

Веднага откакто тя разгласи желанието си, почитателите, а и критиците й се запитаха в случай че инцидентно тя бъде определена, което е малко евентуално, по какъв начин би съчетала тя първите месеци на президентството си с амбициозните си музикални проекти за тази година. Заради коронавирусната пандемия Нанини анулира плануваното си турне в Италия през предходната година и го насрочи за тази. Очаква се то да започва на 1 март от Генуа и да завърши на 14 май в Милано.

По време на него Нанини ще обиколи всички по-известни музикални подиуми из Италия. Но това са и месеците, в които новоизбраният президент ще би трябвало да направи първи стъпки за одобряването си както на националната, по този начин и на интернационалната сцена.

Да обикаляш на турне в страната и да се утвърждаваш като президент, това си е несъмнено нереалистичен проект в тази ситуация с Нанини.

Още повече, че нейната музикална кариера тъкмо се рестартира с ново парче. Преди няколко дни се появи нов сингъл на Нанини - " Diamante ", в който взе участие и нейният сътрудник, музикантът, композитор и текстописец Франческо Де Грегори, прочут в Италия като Принца на артистите. Песента е в действителност нова версия на фамозната в Италия ария на Де Грегори.

Така че както наподобява Нанини възнамерява да е много заета на музикалния фронт, с цел да има време за каквато и да е политическа или висша държавническа кариера. Освен това Нанини като фигура от шоубизнеса в Италия е много полемична.

Тя е приключила философия, което е уместно обучение за специалността на президент.

Родена е през 1954 година, което значи, че тя е на съвсем 70 години, т.е. на подобаваща възраст за италиански държавен глава. По принцип в Италия всеки над 50 години, който е италиански жител, може да се кандидатира за поста, само че общо взето желанията падат постоянно върху по-възрастните претенденти.

В професионален проект Нанини има 30 албума. Като млада е била екоактивистка и участничка в митингите против нуклеарните опити. През 2010 година поражда дискусия, когато оповестява, че на 56 години ще става майка. И до момента в който тя театралничи самоуверено с разсъблечен едър от бременността стомах, в Италия се разгарят диспути дали дами на такава възраст би трябвало да раждат. Не е ли по-добре децата да имат млади майки, които, бидейки по-близки възрастово до тях, ще схващат по-добре проблемите им, в сравнение с дамите, решили да раждат в по-зряла възраст, при които има риск детето по-рано да остане без майка. Нанини тотално пренебрегва тези диспути и роди красиво момиченце - Пенелопе.

През 2017 година Нанини още веднъж шокира сънародниците си , като обществено разкри в автобиографията си, че живее с партньорка, с която има подписан цивилен съюз. Този ЛГБТ бекграунд в консервативната Италия не е доста подобаващ за президент, само че в 21-и век редица страни към този момент гласоподават доверие на ЛГБТ претенденти за водещи позиции, като да вземем за пример министър председателите на Сърбия и на Люксембург Ана Бърнабич и Ксавие Бетел, или някогашния министър председател на Ирландия Лио Варадкар.

Бекграундът в шоубизнеса на Нанини също не може да е уважителна спънка пред кандидатурата й. Достатъчно е да се сетим за Роналд Рейгън или за Володимир Зеленски, с цел да установяваме, че шоубизнесът може да бъде и трамплин към политиката.

Казусът с кандидатурата на Нанини за президент на Италия, било то действителна или шегаджийска кандидатура, поражда обаче различен въпрос. И може би и тъкмо за това Нанини разгласи, че се кандидатира за президент.

Италия не е имала до момента нито жена президент, нито жена министър председател.

И по този индикатор тя изостава в света, където в този момент има много дами лидерки. В Германия до неотдавна поради 16-те години на власт на Ангела Меркел цяло едно потомство смяташе, че канцлерският пост е особено предопределен за жена. Във Финландия, Дания, Сърбия, Естония, Литва дами са министър председатели. Швеция също наскоро направи огромна крачка и избра жена за министър председател за първи път, откогато бе основан премиерският пост в страната, т.е. за първи път от над 100 години.

В далечната Нова Зеландия също има жена за министър председател. В Словакия, Грузия, Молдова, Гърция дами са президенти. В Молдова с изключение на жена президент има и жена министър председател. В Съединени американски щати жена е вицепрезидент за първи път в историята на страната. В екзотичния Тайван на президентка е поверена задачата да се бори с китайската агресивност.

Косово, което неотдавна е самостоятелна страна, избра жена за президент. Даже в славещия се с престъпността си и бедността си Хондурас наскоро жена бе определена за президент.

В предизборната акция за президентските избори на Франция кандидатките за поста от нежния пол са към този момент три, като се чака да се включи и четвърта жена. И на този декор Италия като че ли изостава.

За потребността от жена на върховен управленчески пост се заприказва още при започване на предходната година, когато Италия беше в следващата държавна рецесия и търсеше незабавно нов министър председател. Именно тогава се загатна, че този пост може да бъде поверен на жена.

Дори се говореше съответно за Марта Картабия, почитан правист и учител по конституционно право, член на Конституционния съд на Италия от 2011 година, след това негов заместник-председател в интервала 2014-2019 година, а най-после и негов ръководител въпреки и за малко, от 2019 до 2020 година, като това беше първият път в историята му, в която отпред му е жена.

Но във време на рецесия предходната година италианците потвърдиха, че мислят още веднъж стереотипно и в последна сметка заложиха на мъж за министър председател - Марио Драги, който пък избра Картабия за министър на правораздаването в съдружния си кабинет. Сега името на Картабия още веднъж стартира да се загатва за възможен претендент за президент. Но единствено споменаване не е задоволително.

Доскоро италианският мегаполис Рим имаше за собствен началник жена - Вирджиния Раджи, младата представителка на антисистемното Движение 5 звезди.

Тя пристигна отпред на италианската столица през 2016 година с амбициозни планове да постави завършек на неефективното ръководство на обичайните партии, да се оправи със тапите по улиците, с безредния и претрупан трафик, с обичайна рецесия с боклука и с мръсотията, а също и с престъпността.

Но след пет години Раджи по този начин и не съумя да осъществя желанията си, осуетени частично от коронакризата, разразила се през 2020 година и блокирала доста амбициозни проекти в Италия и по света. След пет години на власт, през октомври предходната година гласоподавателите в Рим още веднъж демонстрираха, че във време на рецесия, избират да залагат на стереотипното и да не гласоподават доверие на антисистемното и отново избраха мъж от обичайната партия за кмет на града - Роберто Гуалтиери от левоцентристката Демократическа партия.

Така че в този момент, когато идва моментът за нов основен избор в Италия, още веднъж се надигнаха гласовете за избиране на жена за президент. И може би кандидатурата на Джана Нанини акцентира тъкмо това, че може би е настъпил моментът Италия да има жена президент.

Всъщност Нанини разгласи кандидатурата си в деня, в който водещи италиански фигури от нежния пол също приканиха намерено, че е време Италия да има жена за президент.

Призивът бе насочен взаимно от телевизионната водеща и актриса Лучана Литицето, певицата Фиорела Маноя, писателката Дачия Мараини, родената в Унгария, само че живееща в Италия писателка Едит Брук, режисьорката Лиляна Кавани, писателката и драматург Микела Мурджа, романистката и поетеса Силвия Авалоне, писателката Мелания Мацуко, писателката Лия Леви, театралната режисьорка Андре Рут Шама, журналистката и анализатор Мирела Сери, романистката Стефания Аучи, актрисата, писателка, режисьорка, водеща и анализаторка на обществения живот Сабина Гуцанти и телевизионната водеща и писателка Серена Дандини.

В взаимния си апел тези авторитетни дами подчертаха, че в този момент в света се приказва за народна власт на половете, само че от тази позиция Италия е една много незавършена народна власт. Те припомниха, че в Италия има доста дами, които с дипломите си, купите си, заслугите си, опита си и вътрешното си равновесие, могат доста добре да показват цялата нация на най-висше равнище.

Те не изброяваха имената на дами, които биха били подобаващи за избиране на президентския пост, само че припомниха, че има доста дами в Италия, които са спечелили почитание, доверие и удивление на предоставените им публични постове и които имат харизмата, компетенциите и престижа, с цел да съставляват Италия като президент, тъй че не може да има никакви рационални причини за отсрочване на избирането на жена на президентския пост.

Но дали апелът на тези авторитетни дами и кандидатурата на Джана Нанини ще накарат висшите италиански електори да изберат жена за държавен глава?

Засега като евентуални претенденти за президенти се загатват имената на премиера Марио Драги, на някогашния министър председател, забъркания в кавги и правосъдни проблеми Силвио Берлускони, на някогашния министър председател Романо Проди, на изтъкнатия политик и някогашен министър председател Джулиано Амато, на сегашния еврокомисар по стопанската система Паоло Джентилони. Подочува се и името на някоя й друга жена, както в тази ситуация с Марта Картабия, само че се основава усещането, че това се прави от кумова срама и че за съществени претенденти се възприемат единствено мъжете, даже и да са със абсурден бекграунд като Берлускони.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР