В първата неделя след Възкресение Христово църквата почита паметта на

...
В първата неделя след Възкресение Христово църквата почита паметта на
Коментари Харесай

Днес е Томина неделя, честито на имениците

В първата неделя след Възкресение Христово църквата уважава паметта на деятел Тома - един от учениците на Исус Христос. 

Имен ден честват Тома, Томислав и Томислава. 

В евангелските текстове се споделя по какъв начин Тома не повярвал на разказите за Възкресението Христово, до момента в който не видял със личните си очи раните от гвоздеите и от пробитото копие в ребрата Христови. Изразът Тома Неверни е станал нарицателен за мнителен човек. 

Седмицата след Великден се назовава Светла или Празна, заради възбраната да се работи каквото и да е. Томината неделя поставя завършек на Великденския празничен цикъл.

Апостол Тома не е прочут единствено с евангелската история за своето обезверение. Той е и един от най-жертвоготовните Христови възпитаници. 

Въпреки опасността от фарисеите, които го търсят, с цел да го убият, Христос решил да отиде във Витания, с цел да съживи Лазар. Апостол Тома споделил на другите възпитаници: " Да отидем и ние да умрем с него ". 

След като минало известно време от слизането на Светия дух в деня Петдесетница, апостолите хвърлили чоп, с цел да се види кой къде ще отиде да проповядва божието слово. На деятел Тома се паднал нелекият чоп да отиде в Партия, Мидия и далечна Индия.

Из земите на Индия деятел Тома удивил хората с доста чудеса и мнозина повярвали в проповядваното от него ново обучение. Сред тях били и две сестри царици.

Царят, поради покръстването на жена си, която била едната от двете сестри, се разгневил и подложил Тома на жестоки мъчения. От това обаче апостолът по знамение оживял, само че царят не се спрял пред нищо и най-после умъртвил Тома. Апостолът извършил своята християнска задача и приключил живота си с мъченическа гибел.

Но даже и царят, който поискал гибелта на Тома, скоро приел християнството, уверен от изцелението на сина си Азан, откакто се покръстил. Мощите на деятел Тома били пренесени в Месопотамия, а на гроба му ставали чудеса. 

На Томина неделя дамите наново боядисват яйца и ги раздават за душите на починалите си близки. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР