В първата част разгледахме най-разпространените стандарти за бързо зареждане на

...
В първата част разгледахме най-разпространените стандарти за бързо зареждане на
Коментари Харесай

Времето е пари: технологиите за бързо зареждане - втора част

В първата част разгледахме най-разпространените стандарти за бързо зареждане на смарт телефоните – Quick Charge и USB Power Delivery. Сега ще се спрем на останалите технологии и стандарти, които също могат да бъдат наречени бързи.
Apple
От 10 години Apple обичайно слага в комплектите с iPhone зарядни устройства, осигуряващи 5V/1A. Но това напълно не значи, че айфоните не могат да се зареждат по-бързо. Започвайки от iPhone 6, потребителите обърнаха внимание, че в случай че се употребява 12 V зарядно от iPad, смарт телефонът се зарежда по-бързо. Телефонът не взема оптималните 2,4 А, само че употребяваният 1,5-2А ток също е доста добре и iPhone се зарежда значително по-бързо. Дори се оказа, че Plus версиите се зареждат с по-силен ток, в сравнение с елементарните модели.



Но и това е постепенно. Докато съперниците за половин час зареждат своите акумулатори до 50-60%, тук това са едвам 20-20%. Едва предходната година Apple реши да употребява бързо зареждане, съответстващо на стандарта Power Delivery (PD). За потреблението на PD е нужен автентичен Lightning — USB-C кабел, зарядно с поддръжката на PD и iPhone 8 или по-нов модел. Apple предлага своите зарядни с мощ 29-87 W, само че не не разрешава използването на други. Ако тези условия са изпълнени, зареждането е с 50% по-бързо. Това е малко по-малко от от конкуренцията, само че е съществено по-бързо в сравнение с потреблението на адаптера от iPad и неведнъж по-бързо от поставеното в комплекта 5V/1A зарядно.

Естествено, поражда въпросът, кои външни зареждания могат да се употребяват? Отговорът е явен – съвместимите с PD. Ако се употребяват зарядни без неговата поддръжка, да вземем за пример с поддръжката на Quick Charge 3, вероятни са разнообразни разновидности. В най-лошия случай ще се употребяват общоприетите 5V/1A, а в най-хубавия случай ще се получи зареждане като от адаптера на iPad с ток сред 1 и 2 А. Важно е да се употребява истинския Lightning — USB-C кабел или сертифициран от Apple кабел. Евтините кабели от някои огромни онлайн магазини могат да повредят iPhone!
Huawei Fast Charge Protocol (FCP), Samsung Advanced Fast Charging и Motorola Turbo Power
Тези технологии ненапразно са сложени дружно, тъй като те са клонинги на QC 2.0. Създаването на FCP е разбираемо – Huawei разполага със личните процесори Kirin, тъй че смяната на технологията е разумно. Но Samsung и Motorola употребяват най-вече процесорите на Qualcomm, и техните технологии за бързо зареждане са на процедура нормално ребрандиране.



Тези стандарти са съвместими с QC 2.0 и са съвместими между тях. С изключение на FCP, само че тези зарядни съвсем постоянно поддържат протокола на Qualcomm. Максимумът дава зарядното на Motorola – до 25 W. Що се отнася до процентното зареждане за несъмнено време, всеки производител има лична версия. Така да вземем за пример, Moto X Force (3760 mAh) за 45 минути се зарежда до 80%.
MediaTek Pump Express+
Тази технология можеше да бъде показана в предходната точка, тъй като също е клонинг на QC. Но за разлика от технологиите от вида на Samsung Advanced Fast Charging, които стопираха да се развиват, PE+ има цели три версии:


Лесно можем да видим, че първите две версии са цялостно повторение на QC стандартите. Освен това, същата LeEco имаше зарядни, съвместими както с QC, по този начин и с PE.

Разликите стартират с PE+3.0 – в случай че Qualcomm в QC 4.0 продължава да употребява слаб ток (1-2 А) при високо напрежение (до 20 V), MediaTek потегли по различен път. Тук напрежението варира от 3 до 6 V, а токът може да доближава над 6 А. Като се има поради, че множеството кабели са проектирани за ток до 3 А, то за PE+3.0 е нужен специфичен кабел.

Що се отнася до поддържаните чипове, то това е по-голямата част на SoC, предлагани от MediaTek. Доста необичайно компанията не популяризира цялостния лист. Но Meizu Pro 6 с Helio X25 да вземем за пример и 2650 mAh батерия, се зарежда единствено за един час.

Що се отнася до противоположната съгласуемост, публично тя липсва! MediaTek споделя единствено, че стандартите PE+2.0 и 3.0 могат да работят редом и могат по избор на производителите да се поддържат дружно в мобилните устройства.
OPPO VOOC и OnePlus DASH Charge
По принцип OPPO и Vivo принадлежат на концерна BBK Electronics и разликата в техните технологии за бързо зареждане е единствено в наименованията. Технологията VOOC за първи път се появи в смарт телефона Oppo Find 7 през 2014 година, като по-късно продължи да се употребява в устройствата от сериите F, R и N. Що се отнася до OnePlus, първият смарт телефон с поддръжката на DASH-VOOC е OnePlus 3, като по-късно тази технология продължи да се употребява във всеки нов смарт телефон на OnePlus.



Какви са особеностите на тази технология? Както и MediaTek, OnePlus реши да усилва тока, а не напрежението, като в последна сметка употребява 20 W. Само че по различен метод – употребявайки 5V/4A. Можем да си помислим, че ще има прегряване. Но за всичко е помислено – OnePlus по едно и също време зарежда две идентични банки с по-слаби токове, с което нагряването се понижава.

До какво докара това? Много ясно – в случай че желаете да употребявате DASH, нужни са истинското зарядно с автентичен кабел. Все отново, при потреблението на непознати зарядни се получава зареждане с 5V/1,5A. Тоест, компанията „убиец“ на флагмани измисли собствен, с нищо несъответстващ стандарт.

Скоростта на зареждане е добра – 60% за 35 минути, само че добре би трябвало да се обмисли дали си коства.
Huawei SuperCharge
Докато зарядните с поддръжката на Huawei FCP постоянно са несъвместими с QC 2.0, то Huawei потегли по различен път и сътвори напълно нов формат за бързо зареждане, който не е съчетаем с нищо друго. Що се отнася до характерностите – стандартът по нещо наподобява на DASH – има 4,5V/5A. Разбира се, би трябвало да се употребяват истинските зарядно и кабел.



Но това са цели 22,5 W за зареждане на акумулаторната батерия. По този параметър Huawei е безспорният водач. Така да вземем за пример Huawei Honor 10, който има 3400 mAh батерия напълно се зарежда единствено за 73 минути, а това е един впечатляващ резултат.
Meizu Super mCharge
На ревюто MWC 2017 компанията Meizu съумя да учуди всички, като показа в действителност бързо зареждане. С тази технология 3000 mAh батерия се зарежда до 60% единствено за 10 минути, а напълно – единствено за 20 минути.



Това се реализира с небивалата мощ на зареждане от 55 W. Това е 2,5 пъти повече, в сравнение с дават DASH и SuperCharge. Използват се 11 V и 5 A, като компанията споделя, че кабелът към това зарядно устоя цели 160 W (20V/8A) и разрешава над 10 000 включвания и изключвания, като при зареждането температурата не се покачва над 39 градуса по Целзий.

Технологията е забавна, само че още я няма на пазара, макар че от нейния анонс измина повече от една година.

Виждаме, че всеки по-голям производител на смарт телефони е създал лична технология за бързо зареждане, която като предписание е несъвместима с съперниците. Това не е доста добре за потребителите. Но Apple и Qualcomm започнаха да минават към общия стандарт Power Delivery и можем да се надяваме, че техният образец ще последват и останалите.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР