В Париж двама френски журналисти бяха осъдени на една година

...
В Париж двама френски журналисти бяха осъдени на една година
Коментари Харесай

Осъдиха френски журналисти за изнудване на краля на Мароко

В Париж двама френски публицисти бяха наказани на една година конвенционален затвор и санкция от 10 000 евро за това, че през 2015 година са се пробвали да изнудват краля на Мароко, като са поискали пари в подмяна на това да не бъде оповестена „ взривоопасната “ им книга, съобщи Агенция Франс Прес.

Журналистите, чиито юристи незабавно апелираха, постоянно са отричали да са отправяли каквито и да било закани, като в същото време признават, че са позволили " етична неточност ", като са приели предложение за финансово съглашение от Рабат.

Журналистите, които към този момент са написали книгата за Мохамед VI " Кралят див звяр " през 2012 година, Ерик Лоран и Катрин Грасие, през днешния ден на 76 и 48 години, са подписали контракт с Le Seuil за втори том по същата тематика.

През лятото на 2015 година господин Лоран, някогашен кореспондент на Радио Франс и списание Фигаро и създател на многочислени книги, се е свързал с персоналния секретариат на краля и на 11 август е била проведена среща в парижкия замък с юриста Хихам Насири, емисар на кралството.

След тази първа среща Мароко подава тъжба в Париж и стартира следствие. След това са извършени още две срещи под полицейско наблюдаване на 21 и 27 август.

Катрин Грасие, създател на книги за Магреб и Либия, участва единствено на третата среща, по време на която двамата публицисти подписват финансово съглашение за 2 млн. евро за отпадане на книгата.

В края на срещата те са задържани с два плика, всеки от които е съдържал 40 000 евро в брой.

Според парижкия углавен съд двамата публицисти са имали " общ метод " и са оказали " напън " върху емисаря, като са говорили за книга, която би била " опустошителна " за Кралството.

Според правосъдното решение " цената на мълчанието, т.е. книгата да не бъде оповестена, е пристигнала освен от двамата публицисти, само че и от закрепената сума ".

Трите срещи са били записани скрито от пратеника на краля, който е дал копия на проверяващите.

Смятани за противозаконни от отбраната, тези записи са били в основата на процесуална борба и Касационният съд дефинитивно отхвърли жалбите на публицистите през ноември 2017 година

Тези записи и тяхната транскрипция са били предмет на многолюден спор по време на правосъдното съвещание на 17 януари, по време на което прокуратурата е поискала условна присъда от една година затвор и санкция от 15 000 евро.

" В изказването си пред съда Лоран съобщи, че е " приел да бъде замесен в това дело ", само че оспорва " и най-малкото закононарушение ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР