В пандемия, в която световните лидери продават шарлатанско и чудодейни

...
В пандемия, в която световните лидери продават шарлатанско и чудодейни
Коментари Харесай

Антиваксърска Германия: Пандемия на слабоумните или COVID сп...

В пандемия, в която международните водачи продават шарлатанско и чудодейни лекувания, Германия постоянно се откроява като ослепителен фар за науката.

Това е страната, която създаде първия диагностичен тест за разкриване на ковид и първата ваксина, утвърдена на Запад, с цел да защищити хората от заболяването.



Но Германия също е страна, в която някои хора, които се разболяват тежко от Covid-19, могат да се окажат откарани в болница и под седация да бъдат напоявани с джинджифилови компреси за гърди и хомеопатични хапове, съдържащи мощно разредени частици желязо, сякаш добити от паднали на земята астероиди.

Последователите на „ духовния академик “ и самопровъзгласилия се ясновидец Рудолф Щайнер се застъпват за сходни лечения за битка с ковид заради хипотетичен „ резултат за облекчение на тревогата върху душата и тялото “ и дарба за „ подсилване на вътрешната връзка със светлината “.

В Германия някои от тези лечения са били прилагани на сериозно заболели пациенти по време на пандемията даже в влиятелната болница Gemeinschaftskrankenhaus Havelhöhe, която е част от университетска клиника на Хумболтовия университет на Берлин Charité. Най-голямата в Европа, апропо, със своите 3000 кревати.

Щайнеризмът стартира като мултидисциплинарна спиритуалистка философия в края на 19 век.



Роден през 1861 година като жител на Австрийската империя, Щайнер твърди, че има достъп до по-високи духовни проекти, които му дават прозрения за прераждането, връзките сред галактическите тела, растежа на растенията, еволюционната история, даже годините от живота на Исус, които не са обхванати от Библията, както и познания за потъналия континент Атлантида.

До момента на гибелта си през 1925 година Щайнер ползва философията си към необятен набор от тематики, в това число и медицина.

Хелмут Зандер, откривател на религията и критик на щайнеризма споделя, че в прочут смисъл антропософията е „ немска история за триумф “.

Вярата на Щайнер, че заболяванията са ритуали, които са нужни за филтриране на духовния дисбаланс, е в внезапно несъгласие с основите на актуалната просвета. Твърдял е, че имунизацията против дифтерия може да бъде избегната в интерес на „ лекуване с къпане “, а имунизацията против едра шарка има зла, сходна на призрак мощ над тялото.

Пандемията обаче тества немската приемливост към езотеризма на Щайнер по повече от един метод.

Вирусът подхранва антисемитизма

Училищата на Щайнер постоянно се свързват с деятелите против имунизациите. Времето на COVID-19 в Германия сътвори цветен съюз от антиваксъри, които съставляват 5 до 10 % от популацията съгласно института „ Роберт Кох “.

Според Пиа Ламберти, психолог и специалист по немската тайна доктрина, настроенията против имунизациите в Германия датират от десетилетия, още от времето на националсоциализма, споделя тя в sueddeutsche.de.

Днес те се въплъщават в придвижвания като QAnon, свързвани с неонацистките мрежи, антиваксърското придвижване Querdenker, което провежда огромни митинги против здравните ограничения, налагани в Германия поради ковид и Hueck, чиито възгледи против имунизацията са по-нюансирани. Те притеглят необятен кръг от крайнодесни последователи, твърди.



Днес те се въплъщават в придвижвания като QAnon, свързвани с неонацистките мрежи, антиваксърското придвижване Querdenker, което провежда огромни митинги против здравните ограничения, налагани в Германия поради ковид и Hueck, чиито възгледи против имунизацията са по-нюансирани. Те притеглят необятен кръг от крайнодесни последователи.

Тези придвижвания стремително популяризират аления надпис от метростанция Quiddestrasse в Мюнхен-Нойперлах Vakcine macht frei (Ваксинацията ще те освободи) – алюзия към циничната сентенция над входа на немските концлагери - „ Работата ще те освободи “, посредством голям набор от лозунги, плакати и графити, върху които вирусът или имунизацията се свързват със международен скрит план.



Този възходящ екстремизъм провокира съществено безпокойствие измежду чиновниците по сигурността в немската страна.

Този възходящ екстремизъм провокира съществено безпокойствие измежду чиновниците по сигурността в немската страна.

Антиваксъри и политици тласкат Германия към ръба

Противно на упованията Германия е ударена от сериозна четвърта Коронавирус вълна, подхранвана от милиони хора, които отхвърлят да бъдат имунизирани, както и от политици, абдикирали от водачество.

Това е пандемия на слабоумните, предава мнението на вирусолозите Spiegel.de. Положението е тежко, а следствията – съществени.

Ваксинационната акцията страда месеци от безредни съглашения и спорни политически изказвания.

Андреас Гасен, началник на Лекарската асоциация оповестява пред публицисти, че мненията на политически водачи внасят " безпорядък " в немските медицински практики.

За да потушат зараждащия се спор, политиците изпращат обръщение: „ Дръжте се! “.



Проблемът обаче се задълбочава и става все по-трудно да се провеждат всеобщите имунизации.

Немските жители регистрират като неточност на държавното управление да спре безплатните антигенни проби за Коронавирус и да анулира прибързано доста от здравните ограничения.

Най-големият неуспех на немските политически водачи съгласно анализаторите обаче е методът им към съвсем 15 милиона души в страната, които са или срещу имунизациите, или скептични към тях, написа thedailybeast.com.

Степените на имунизационния песимизъм

Не всички антиваксери са толкоз радикални, колкото двамата лекари от град Люхов в Долна Саксония, единият – експерт по ортопедия, а другият – фамилен доктор. И двамата окичват вратите на своите кабинети с надписа: „ Само за неимунизираните “.

Единият от тях даже твърди, че немската акция за имунизация е „ най-големият опит върху хора в историята на медицината “. Той провежда среща на по този начин наречения Querdenker - придвижване в Германия, което всъщност е сбирка от антиваксъри, фенове на теориите на конспирацията и десни радикали - в една плевня.

Психологът Корнелия Бетш, която управлява изследването Cosmo в университета в Ерфурт (projekte.uni-erfurt.de), което изследва аргументите за отводът от имунизация, има вяра, че хора като лекарите в Люхов съставляват най-вече 2 до 5 % от популацията.



Много други, за разлика от тях, споделят, че всъщност са отворени за имунизация, само че се тревожат за страничните резултати. Опасения, които съгласно специалистите са пресилени и надалеч надвишават рисковете от заразяване с вируса.

Други 18% от респондентите в изследването пък споделят, че отводът да се имунизират е метод да изразят своето политическо неодобрение. Това въодушевление се вижда главно в Източна Германия, която също като беше отвъд стената.

И в случай че единствено за миг сменим името на Германия с това на България, може би ще намерим тук-там безапелационни допирни точки, които изясняват високите равнища на Коронавирус смъртност и бавния ритъм на имунизация у нас, достигнал едвам 24%.

Междувременно Австрия стана първата страна, която вкара наложителния зелен документ за своите жители. Само дни откакто новият австрийски канцлер Александър Шаленберг реши да наложи ограничавания на неимунизираните против COVID-19 австрийци, политици и синдикати приканиха за митинги против тази „ неповторима мярка, която убива свободата “.

Австрийските служители на реда и военни също оповестиха, че отхвърлят да управляват зелените документи в името на " свободата и човешкото достолепие ". Техни представители обявиха, че ще се причислят към мегапротеста против изолирането на неимунизираните от обществото, която е оповестена за 20 ноември във Виена.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР