В пандемичната 2020 г., когато редица бизнеси бяха частично затворени,

...
В пандемичната 2020 г., когато редица бизнеси бяха частично затворени,
Коментари Харесай

В кризисната 2020 г. застрахователите отчитат над 30% ръст на печалбата

В пандемичната 2020 година, когато редица бизнеси бяха отчасти затворени, а хиляди жители изгубиха работа и приходи, застрахователният бранш бележи отлични финансови резултати. Нетната печалба на застрахователните компании като цяло през 2020 година е 186 млн. лева, което е растеж от 32% по отношение на 2019 година

Този растеж се дължи главно на общото обезпечаване, където чистата печалба за 2020 година е 165 млн. лева при 119 млн. лева през 2019 г. В животозастраховането облагата е по-скромна - 21 млн. лева и е с 26% по-ниска по отношение на 2019 година

" Общо за застрахователния пазар резултатът от рецесията, предизвикана от COVID-19, се показва в ограничение динамичния растеж от предходни години и задържането му на равнища, близки до тези от 2019 година ", показаха от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ).

Пазарът на общото обезпечаване , в което влизат автомобилните и имуществените застраховки, е отчел за 2020 г. рекорден премиен доход от 2.438 милиарда лева и е с 1% повече от този през 2019 година В същото време изплатените компенсации в общото обезпечаване от 1.012 милиарда лева са намалели с 2% спрямо миналата година. На процедура разтварянето на ножицата сред продадените застраховки и изплатените компенсации е причина за по-добрата облага на застрахователите през предходната година. От АБЗ показват и друга причина - фирмите са отчели и по-ниски административни разноски и разноски за медиатори.

При най-масовата застраховка - наложителната " Гражданска отговорност " на автомобилистите, премийният доход за 2020 година е в размер на 1.080 милиарда лева Спрямо миналата година има лек спад от 0.9%, който е сравним с регистрирания спад от 0.7% на броя на дейните моторни транспортни средства през 2020 година, показват от АБЗ. Именно поради ограничаващите ковид-мерки през предходната година доста водачи за дълъг интервал от време оставиха колите си и не купуваха наложителната застраховка. В същото време застрахователите регистрират по-високи с 6.14% изплатени обезщетения и те доближават 556 млн. лева

При „ Каско “ продадените застраховки са в размер на 653 млн. лева, с минимално повишаване от 0,16%. През предходната година обаче застрахователите са изплатили с 3,3% по-малко компенсации (298 млн. лева през 2020 година при 308 млн. лева през 2019 г.). Едно от обясненията за по-малкото изплатени компенсации по Автокаско са намалелите пътно-транспортни катастрофи по време на локдауна, а оттам и намалелия брой на застрахователните събития.

При имуществените застраховки се регистрира растеж от 4 до над 8% на премийния приход при " Пожар и естествени бедствия ", при " Пожар и други рискове "  и при „ Кражба, обир, вандализъм ".

Интересно е развиването през 2020 година по застраховките, свързани с туризъм и пътувания. В първото полугодие пандемичната обстановка се отрази мощно отрицателно на този вид обезпечаване, само че в течение на годината внезапният спад е преодолян. Ако по застраховка „ Помощ при пътешестване “ спадът към юни е бил минус 49%, то в края на годината намалението е единствено с 4,2%, а премийният доход е в размер на 38 млн. лева Според застрахователите българският екскурзиант от ден на ден схваща значимостта на тази застраховка и не я подценява, когато възнамерява пътуването си. При туристическата застраховка „ Помощ при пътешестване в чужбина “ значителна част от фирмите оферират и „ коронавирус “ покритие, осведомят от АБЗ. Такова покритие не е толкоз належащо за България, защото тук лекуването се поема от здравната каса, само че в чужбина рискуваме да заплатим съществени суми, в случай че не сме застраховани.

В  животозастраховането секторът регистрира общ спад на премийния доход и нарастване на изплатените компенсации по отношение на 2019 година От АБЗ показват, че това е предстоящ резултат от стагнацията, икономическата неустановеност и последствията от пандемията за живота и здравето на жителите. През 2020 година продадените животозастраховки са за 447 млн. лева, при 499 млн. лева през 2019 година Лек растеж от 5% обаче се следи при здравните застраховки. Изплатените компенсации в бранш „ Животозастраховане “ са за 198 млн. лева. и с 11,3% повече от 2019 г. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР