В озарените дни на Рождество е важно да знаем, че

...
В озарените дни на Рождество е важно да знаем, че
Коментари Харесай

Доброто също е сред нас


В огрян дни на Рождество е значимо да знаем, че към нас има освен принуждение, креслива експанзия и човеконенавистнически патоси, а също и човечност. Трябва единствено да си отворим необятно очите и да я забележим, написа М. Иванова.

Тя следва архитектура, въпреки да наподобява на ученичка. Качва се в трамвая, дребничка и натоварена с торби и безусловно се строполява на първата седалка. Познавам я единствено отдалеко, само че бих била щастлива да я познавам и от близко. Защото в края на всяка седмица тя оставя торбите с храна, която съумява да събере дружно с сътрудници и другари - по кое време повече, по кое време по-малко - в „ клошарската колония “ на площад „ Журналист “. Не се натрапва никому и не го прави, тъй като желае да я виждат. А тъй като е уверена, че в мрежа.
Редакцията предлага
Той е съвсем на 40 години и има дребен магазин за плодове и зеленчуци. Магазинът върви обичайно към този момент втора година. Хората от региона го познават, той също към този момент ги познава. Познава и неколцината самотни възрастни хора, които се застояват пред витрината, тъй като нямат опция да си купят портокали, банани, даже ябълки. Затова и отвреме-навреме, нормално в събота по здрач, качва на велосипеда си четири или пет торби и ги отнася при „ верните хора “. За Коледа се подготвил по-щедро - към плодовете е прибавил и хранителни артикули.

Има още, и още

Те са младо семейство, което дълго си мечтаеше за дете. Сега ще посрещнат Коледа с две - с момченцето, което тя роди през април, и с момиченцето, осиновено месец преди този момент, през март. Затова и са приготвили дарове за всички деца от вкъщи, от който е тяхното момиченце.

Тези три случая могат да бъдат наречени „ анонимни “, а познавам и неколцина също по този начин „ анонимни “ лекари и стаматолози, които целогодишно „ дават рамо “ на свои възрастни сътрудници, на свои бъдещи сътрудници – купуват билети за опера и спектакъл, облекла, храна, заплащат курсове, обезпечават учебници.

Публичните случаи не са по-малко радостни: виждаме по какъв начин деца от цялата страна се самоорганизират, с цел да поддържат учениците в Хитрино, по какъв начин се основават доброволчески групи във Facebook, по какъв начин се събират средства за насъщно значими дела. В София са отворени пет приюта за бездомници - с топла чорба и самун и покрив над главата за през нощта отец Иван от Нови хан и неговият наследник също сътвориха висока мярка за. Дори ни заразиха с „ традициите на дарителството “.

Мирела Иванова

Малко вяра

Сега, в огрян дни на Рождество, е значимо да си припомняме и преговаряме таман тези контрапунктове на разгърналото се и дебнещо принуждение в близост, на кресливата експанзия, на човеконенавистническите патоси. Важно е да се зарадваме и на.

Без да „ захаросваме “ картината, без да си я доизмисляме, само че и без да подценяваме крайъгълните камъни на хуманността, съпричастието и съчувствието, виждаме, че и положителното може да е норма - във всеки обособен човек, в общността ни. Не единствено в бедствия и по празници, а като същина.

Дано.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР