В отговор на въпрос за състоянието на болниците в област

...
В отговор на въпрос за състоянието на болниците в област
Коментари Харесай

Правителството се бори за нов модел на работа на болниците frognews.bg

В отговор на въпрос за положението на лечебните заведения в област Ловеч министър Хинков уточни, че ръководството на Многопрофилната болница за интензивно лекуване (МБАЛ) „ Проф. доктор Параскев Стоянов “ е с 80 на 100 акционерно присъединяване на страната, а останалите 20 % са на общината. Логично общината няма интерес да резервира тази болница, която е значима за региона, сподели още той.

 

В Министерството на здравеопазването (МЗ) имаме доста ясна политика за регионалните лечебни заведения като съществени структуроопределящи лечебни заведения за бранша, добави той.

 

По думите му през 2001 година моделът, който е заложен - прекъсването на приватизацията на тогава съществуващите лечебни заведения, докара до това, че в този момент има паралелна конструкция на частни лечебни заведения. Опитваме се да създадем нов модел, който занапред ще би трябвало да се разисква с шефове на лечебни заведения, в това число и на частни, за вероятно обществено – частно партньорство и контракти сред две лечебни заведения, с цел да могат взаимно да се оправят с неналичието на личен състав посредством командировки, уточни министър Хинков.

 

В Министерството на здравеопазването последните отчетни данни за май 2023 година демонстрират, че в област Ловеч само в Специализираната болница за интензивно лекуване по белодробни заболявания - Троян  е регистрирано отчасти постигане на равнищата на главните заплати, контрактувани в Колективния трудов контракт (КТД), сподели още той. В останалите лечебни заведения - в Ловеч, в Луковит, в Троян и в Тетевен, към момента не са достигнати равнищата на контрактуваните с КТД съществени заплати. За май 2023 година МБАЛ - Ловеч и МБАЛ - Тетевен са отчели разноски за в допълнение материално стимулиране, уточни министър Хинков. 

 

С промени в Закона за лечебните заведения са избрани лечебни заведения, които могат за бъдат субсидирани за поддържане готовността им за оказване на здравна помощ при изключителни обстановки, повреди и произшествия, в това число главно за обезпечаване на трудови хонорари на личния състав и на оперативни разноски.

 

В тази връзка е направена и нормативна смяна, с която е избран редът за подписване на договорите/анексите - в 30-дневен период от обнародването на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година, ако в същия са планувани средства по бюджета на Министерство на здравеопазването за тези действия. Договорите/анексите са със период на деяние от 25 януари 2023 година до 31 декември 2023 година, сподели още министър Хинков.

 

По думите му болница „ Проф. доктор Параскев Стоянов “ в Ловеч попада в обсега, посочен от закона и след обнародването на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година и при положение, че в него са планувани средства по бюджета на Министерството на здравеопазването за тези действия, ще бъде подписан анекс към контракта за субсидиране за 2023 г.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР