В отговор на неверни твърдения на вицепремиера и министър на

...
В отговор на неверни твърдения на вицепремиера и министър на
Коментари Харесай

Министерство на финансите отговори на Караджов: Нямаме намеса в обществените поръчки на АПИ

В отговор на погрешни изказвания на вицепремиера и министър на районното развиване и благоустройство в оставка Гроздан Караджов, Министерството на финансите внася следните разяснения, основани на обстоятелствата:

1. МФ няма интервенция в наличието на документите за възлагане на цитираните публични поръчки, както твърди Караджов.

Провеждането на държавната политика в региона на строителството, ремонта и поддръжката на републиканската пътна мрежа е отговорност и обвързване на министъра на районното развиване и управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “. Тяхно обвързване е да обезпечат провеждането на законосъобразни процедури за възлагане на публични поръчки за настоящ ремонт и поддръжка на републиканските пътища. Министерството на финансите, посредством Агенцията по публични поръчки и Агенцията за държавна финансова ревизия, реализира само прелиминарен и при нужда следващ надзор за правомерност на публичните поръчки. Съгласно настоящата нормативна уредба, АОП реализира прелиминарен надзор на инцидентен принцип и оповестените през актуалната година процедури от АПИ не са попаднали в обсега на този надзорен инструмент.

2. Министър Караджов погрешно трансферира отговорността към Комисията за защита на конкуренцията в случай, че АПИ е прекратила процедурите преди едно от трите производства на Комисия за защита на конкуренцията да е завършило и без да апелира другите две решения на регулатора.

Срещу решенията за разкриване на оповестените процедури пред Комисията за защита на конкуренцията са постъпили тъжби, по които са формирани три производства. Едното към момента не е завършило, а по другите две на 16.06.2022 година са постановени отменителни решения на Комисия за защита на конкуренцията. Агенция „ Пътна инфраструктура “ не апелира решенията на Комисия за защита на конкуренцията пред Върховния административен съд, а на 29.06.2022 година приключва всичките седем оповестени процедури.

От изложеното е видно, че Министерството на финансите няма както нормативно открита, по този начин и практическа роля в процеса на осъществяване и преустановяване на визираните поръчки. МФ няма отношение към правните и публичните последствия от дейностите и бездействията на възложителя в лицето на АПИ.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР