В остри спорове преминава днешното извънредно заседание на парламента, на

...
В остри спорове преминава днешното извънредно заседание на парламента, на
Коментари Харесай

Остри спорове между депутатите за дефиницията интимна връзка в Закона за защита от домашното насилие

В остри разногласия минава днешното изключително съвещание на Народното събрание, на което депутатите би трябвало да обсъдят на първо четене увеличение на наказванията за телесна щета. Промените се плануват в Наказателния кодекс и Закона за отбрана от домашно принуждение, като повод за незабавната им смяна стана случаят с 18-годишно момиче от Стара Загора, чието лице беше нарязано с макетно ножче и последвалите реакции на всеобщо публично неодобрение.

Проектите за промени в Наказателния кодекс са два. Първият е препоръчан от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи и предвижда наказанието за междинна телесна щета да се усили от 8 на 6 години, а за лека телесна щета – до 2 години затвор, без възможност за пробация и завишаване на санкцията – от 500 до 1000 лв., вместо досегашните от 100 до 300 лв.. Вторият план е на " Възраждане " и дефинира долна граница от 3 месеца за лека телесна щета, като вкарва условие за най-малко една предходна сходна демонстрация на принуждение.

С промените в Закона за отбрана от домашното принуждение пък понятието  " интимната връзка " се приравнява към брачното партньорство и съжителството без подписан брак. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР