В орбитата на далечна звезда бе открита TOI-849b - скална

...
В орбитата на далечна звезда бе открита TOI-849b - скална
Коментари Харесай

Оцеляло ядро на юпитероподобна планета е 39 пъти по-масивно от Земята

В орбитата на далечна звезда бе открита TOI-849b - скална планета, която е 39 пъти по-масивна от Земята. Нещо повече – тя се движи със зашеметяваща скорост, предава „ Ройтерс “.

Космическият обект се намира в извънредно близка орбита до звезда, малко по-малка и по-студена от Слънцето и е на 730 светлинни години от Земята.

Една светлинна година е дистанцията, която светлината изминава за 1 година, а точно – 9.5 трилиона км.

По всяка възможност става дума за оживяло ядро на планета, която в миналото може би е била по-голяма от Юпитер, само че е останала без атмосфера.

Според откривателите това е най-голямата скална планета, откривана до момента и първото известно голо планетно ядро. Диаметърът ѝ е 43 500 км (малко по-малък от този на Нептун – най-малкият газов колос в Слънчевата система), само че доста по-голям от земният – 12 700 км.

Откритието предлага неповторима опция за по-добро схващане на вътрешността на газови колоси като Юпитер.

Газовите колоси са формирани от твърдо ядро, заобиколено от голяма атмосфера най-вече от водород и хелий.

„ Възможно е планетата да е била газов колос като Юпитер. Впоследствие тя е изгубила своята външна обвивка… “, разяснява основният началник на проучването Дейвид Армстронг от Университета на Уоруик в Англия. Как тъкмо? Например след конфликт с друга планета в края на своята групировка или тъй като се е доближила прекомерно покрай своята звезда и е останала без атмосферата си.

Възможно е и планетата внезапно да е прекъснала своето развиване – т.е. да е основала свое ядро, само че да не е съумяла да събере към себе си газ, както бихме очаквали от сходен обект.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР