В опит да спре руското настъпление на запад от руините

...
В опит да спре руското настъпление на запад от руините
Коментари Харесай

Forbes: Контраатакувайки без артилерия, украинските танкове Abrams търпят загуби

В опит да спре съветското нахлуване на запад от руините на Авдеевка, 47-а механизирана бригада на украинските въоръжени сили загуби няколко от най-хубавите си американски бронирани машини: танк M-1 Abrams и противоминна машина Assault Breacher, написа изданието Forbes, представено от " Фокус ".

Възможно е загубите да са обратими: същият М-1 евентуално може да бъде възобновен, в случай че инженерите стигнат до него по-бързо от съветски дрон. Но даже и краткотрайната загуба акцентира ожесточеността на боевете за Бердичи.

Две седмици откакто украинският гарнизон, измъчен от липса на муниции, се отдръпна от Авдеевка, някогашната цитадела на украинските въоръжени сили северозападно от окупирания Донецк в Източна Украйна, 2-ра и 41-ва общовойскови армии на Русия се насочиха към Бердичи и други села западно от града.

47-ма бригада е главният оператор на някогашната американска верижна бронирана техника в украинските въоръжени сили, в началото състояща се от 31 M-1 Abrams, 90 бойни машини на пехотата M-2 Bradley и евентуално до шест машини за разминиране. Бригадата се изтегля от Степовое на северния фланг на Авдеевка и основава нова отбранителна линия при Бердичи, на осем километра на запад.

Там се постанова да се изправят против така наречен душевен офанзиви на съветски щурмови групи. Всяка такава офанзива включва няколко групи бойни машини (напоследък най-вече колесни БТР-80), които след тежки бомбардировки от изтребители-бомбардировачи, хвърлящи хиляда килограмови планиращи бомби, се втурват към украинските линии.

Екипажите на БТР принуждават украинците да изстрелят останалите артилерийски муниции, които са в безнадежден дефицит, защото проруските републиканци в Конгреса на процедура прекъснаха американската помощ за Украйна от октомври.

Машините оставят пехотата на някаква предпазена позиция (обикновено в изоставена сграда) и бързо се отдалечават. Пехотата чака удари с безпилотни самолети с експлозиви и неизбежните украински контраатаки, разчитайки на подкрепления под формата на втора, трета или даже четвърта щурмова група.

Целта на руснаците е по този метод да натрупат задоволително войски, с цел да основат плацдарм вътре в украинските позиции. Целта на украинците е да унищожат съветските десантчици незабавно след идването. За 47-ма бригада това значи разрастване на М-1 и М-2, подкрепени от дронове и машини за почистване на мини, в опит да се приближат до слабата съветска пехота.

Това е рискова работа за изтощените бойци от 47-а бригада, които девет месеца се бият съвсем без спиране. Само за последните две седмици бригадата загуби два М-1, няколко М-2 и две противоминни машини: до 5% от най-хубавите си бронирани машини. Не е ясно какъв брой екипажи са съумели да избягат, преди преди танковете им да изгорят.

Но 47-ма нанася доста повече жертви, в сравнение с дава сама. Има няколко видеоклипа на скорошни контраатаки на М-2, където бойните машини на пехотата покосяват десетки съветски пехотинци с 25-мм автоматизирани оръдия.

Бердичи се държи, оповестява Украинският център за отбранителни тактики. " Врагът употребява Степовое като плацдарм за нахлуване към Бердичи, само че редица негови щурмови елементи са отблъснати от силите на 47-ма обособена механизирана бригада “, се споделя в неделния отчет.

Очевидно е обаче, че заради липса на артилерия 47-ма бригада би трябвало да води временен, вместо отдалечен пердах – и безпричинно рискува своите М-1, М-2 и инженерни машини.

Докога ще издържи 47-ма бригада? Да се ​​надяваме, че е задоволително за тези милиони снаряди, които Европейският съюз и Чехия дадоха обещание да дойдат най-сетне в Украйна през идващите седмици. И в случай че по-късно бригадата издържи още няколко седмици, може би ще получи и снаряди от Съединени американски щати.

Това е по този начин, тъй като под възходящ напън от съвсем целия свободен свят, както и от някои умерени републиканци, крайнодесният ръководител на Камарата на представителите Майк Джонсън алармира, че може да утвърди гласуването на нов пакет от помощи за Украйна в края на март или началото на април.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР