В опит да покрие поне донякъде недостига на работна сила

...
В опит да покрие поне донякъде недостига на работна сила
Коментари Харесай

Румъния търси хиляди чужди работници

В опит да покрие най-малко ненапълно дефицита на работна мощ на пазара на труда, Румъния удвои броя на разрешителните за работа за задгранични жители от страни отвън Европейския съюз. До 100 000 служащи от страни отвън блока могат да бъдат привлечени от румънски компании тази година, което е рекорден брой и е два пъти повече спрямо предходната, означават румънски медии.

През последното десетилетие над 100 000 служащи от страни отвън Европейски Съюз са пристигнали да работят в Румъния. Един неквалифициран служащ от Азия печели приблизително 500 евро чисто на месец, показва телевизия Digi 24.

За предишния летен сезон хотелиерите в Румъния разчитаха доста на служащи от страни отвън Европейски Съюз поради липса на опция на вътрешния пазар на труда, съобщи за държавната осведомителна организация Agerpress ръководителят на Федерацията на хотелиерската промишленост в Румъния Калин Иле.
 {{ otherArticle[0].article.title }}
Нидерланският производител на потребителска електроника и до...

По думите му хотелиерството поставя доста старания да усили заплатите в бранша и да стане по-атрактивно, тъй че да притегли румънците, отпътували на работа в чужбина. Близо 5 милиона румънци живеят отвън територията на страната, като множеството от тях са отпътували в търсене на по-добро възнаграждение за труда си. Друг бранш на стопанската система, който изпитва изострен дефицит на работна ръка, е строителството.
Румънците отиват на Запад, търсят се азиатци
Работната мощ в Румъния е застаряваща, а компаниите би трябвало да се оправят с конкуренцията на европейския пазар, където отпътуват да работят доста румънци. " При нас, който се квалифицира, отпътува на Запад. Например Германия разгласи, че има потребност от 400 000 служащи годишно. Имаме стотици румънски компании, които няма с кого да работят ", показва пред " Свободна Европа " Кристиан Първан, ръководител на Асоциацията на предприемачите в Румъния.

Фирмите в Румъния търсят служащи главно от Азия – Индия, Виетнам, Шри Ланка. Първан изяснява това със сериозната конкуренция на европейския пазар. " Защо един украинец би пристигнал в Румъния, вместо да отиде в Германия или Полша, където офертите са по-добри? ", пита риторично той.

Кътълин Вишан, шеф на строителната компания " Конселекс ", чака идването на 70 таджикистанци и 30 пакистанци. Близо половината от 600-те служащи са чужденци. Месечните разноски за задграничен служащ доближават до 1200 евро, от които 600-700 евро съставляват заплата, а останалото са разноски на работодателя за настаняване и храна.

Вишан признава, че не може да откри румънски служащи дълготрайно. " Ако намеря румънци, стоят 2-3 дни и си отиват. От друга страна, по-атрактивно е да отидат да работят в Германия, където им оферират 3000-3500 евро ", споделя строителният бизнесмен.

През 2022 година броят на работещите в строителството е повишен до близо 420 000 по отношение на 330 000 през предходната година, демонстрират данни на Федерацията на притежателите на строителни компании. Разходите за един задграничен служащ са по-високи от тези за румънски служащ, означават от организацията.

И в транспортния бранш се търсят непознати служащи. " Имаме потребност от над 100 000 водачи за компаниите в страната. И в този момент имаме водачи чужденци от азиатски страни, по-специално Шри Ланка ", показва ръководителят на Конфедерацията на лицензираните оператори и превозвачи в Румъния Василе Щефанеску.

Търсенето на задгранична работна ръка за румънския пазар бе мощно и през предходната година, макар пандемията, отбелязва " Свободна Европа ". В интервала януари – август 2021 година броят на компаниите, които са поискали издаване на удостоверения за работна ръка от чужбина, е бил 6518 спрямо 4135 през 2020 година
Проблемът с бюрокрацията
Същевременно компаниите за наемане на личен състав споделят, че ангажирането на задграничен служащ лишава от време на време 8 месеца поради администрация. Средният интервал на очакване зависи от страната, от която идват служащите. За някои страни, като Непал, Индия и Бангладеш, има едно-единствено посолство в Делхи, което има малко личен състав. За виза се чака по 5 месеца, споделя Мелания Поп от компания за наемане на личен състав.

По-голямата квота за задгранични служащи в Румъния е по избор на локалния бизнес, с цел да може да развива активността си през тази година. Румънските управляващи водят диалози за допълнение на консулския личен състав там, където има потребност, само че рестриктивните мерки, въведени поради пандемията от Covid-19, са основали проблеми и в това отношение, споделя пред Digi 24 министърът на труда Мариус Будъй.

Според Йоси Пейсах, който работи във компания за наемане на личен състав от чужбина, е належащо да бъде допълнен броят на чиновниците в министерствата на външните работи и на вътрешните работи, надлежно и на Генералния инспекторат за имиграция и на посолствата на Румъния, с цел да се оправи системата с огромния брой визи и процесът да се форсира.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР