В ООН се проведе историческо гласуване на резолюция, призоваваща за

...
В ООН се проведе историческо гласуване на резолюция, призоваваща за
Коментари Харесай

ООН одобри Резолюцията за регулация на роботите убийци

В Организация на обединените нации се организира историческо гласоподаване на резолюция, призоваваща за договаряния по нов интернационален контракт, който да забрани и контролира потреблението на самостоятелни оръжия, известни като роботи-убийци. Резолюцията беше утвърдена от 152 страни, четири бяха срещу, а 11 се въздържаха.

В Резолюция 78/241 на Общото заседание на Организация на обединените нации се означават „ сериозните провокации и опасения “, подбудени от новите софтуерни приложения във военната област, в това число изкуствения разсъдък и автономността в оръжейните системи. Мери Уерем от Human Rights Watch акцентира незабавната нужда интернационалната общественост да се оправи с провокациите, свързани с изключването на човешкия надзор от използването на мощ.

Технологичният прогрес улеснява създаването на самостоятелни оръжейни системи, които действат без значителен човешки надзор, като на машините се делегират решения на живот и гибел. В резолюцията се насочва молба към генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш да потърси мнението на страните и другите заинтригувани страни по отношение на методите за справяне с провокациите, подбудени от самостоятелните оръжейни системи, и да отрази тези отзиви в отчет до Общото заседание, което би трябвало да стане до месец септември 2024 година

Сред страните, дали своят вот срещу резолюцията, са Беларус, Индия, Мали и Русия. Сред страните, които се въздържаха, са Китай, Иран, Израел, Мадагаскар, Северна Корея, Нигер, Саудитска Арабия, Южен Судан, Сирия, Турция и Обединените арабски емирства. Някои от тези страни, в това число Китай, Индия, Иран, Израел и Турция, интензивно влагат във военните приложения на изкуствения разсъдък и обвързваните с него технологии за създаване на самостоятелни оръжейни системи.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР