В около 60 училища ремонтите ще продължат и след 15

...
В около 60 училища ремонтите ще продължат и след 15
Коментари Харесай

В 60 училища ремонтите продължават след първия звънец

" В към 60 учебни заведения ремонтите ще продължат и след 15 септември, само че е основана организация това да не пречи на образователния развой ". Това съобщи пред БНР Евгения Костадинова, шеф на Дирекция " Съдържание на предучилищното и учебното обучение " в МОН.

По думите й тази година е имало поправки в към 900 учебни заведения, само че в преобладаващата част към този момент са завършили. Учебната 2022/23 година ще стартира присъствено общо в 2347 учебни заведения и 1799 детски градини, заяви още тя. По данни на МОН държавните учебни заведения са 270, общинските учебни заведения - 1972, а настоящи частни учебни заведения - 105.

8 са закритите учебни заведения заради липса на възпитаници - все селски. Това са ОУ " Хр. Ботев " в с. Николаевка, начало учебно заведение " Св. Св. Кирил и Методий " в с. Ракитница, НУ " Св. Св. Кирил и Методий " в с. Д-р Йосифово, ОУ " Ив. Вазов " в с. Веселина, ОУ " Кирил и Методий " в с. Трапище, ОУ " Кирил и Методий " в с. Киченица, ОУ " Св. Св. Кирил и Методий " в с. Сокол, ОУ " Отец Паисий " в с. Ст. Караджа.

Относно спрените състезания за шефове в над 450 учебни заведения Костадинова съобщи, че няма да има образователно заведение без шеф, а МОН ще изчака окончателното решение на Върховен административен съд. " Право и обвързване на всеки шеф на РУО е да назначи краткотрайно изпълняващ длъжността шеф до осъществяване на конкурс. Изборът в съответните случаи и преценката ще бъде на началника на районното ръководство. Нямаме терзание, че на старта на образователната година в обособени учебни заведения няма да има шефове, които отговорно да се оправят с целия мениджмънт ", увери тя.

По мотив дефицита на учители тя разяснява, че би трябвало да се прави разлика сред оповестени свободни места и дефицит на учители: " Това, че има оповестени свободни места, не значи, че има изострен дефицит и се надяваме към 15 септември в огромната си част учителските места да бъдат запълнени. Има опция за възлагане на лекторски часове, тъй че учениците няма да останат без учители. Не бива да се нагнетява такова напрежение. Целта е да влязат повече млади и стимулирани учители в учебно заведение ", уточни тя.

Костадинова увери още, че безплатните учебници за учениците до 8 клас ще бъдат в точния момент в класните стаи. " Личната карта на учениците е единственият документ, който остава единствено в книжен вид. Бележникът може да е на хартия или в електронна форма, това е по решение на учебните заведения ", напомни още тя.

Отопление

На въпроси на " Сега " какъв брой учебни заведения у нас може да изпитат финансови усложнения по отношение на възнаграждение на отоплението си тази година, както предизвестиха шефове, от МОН дадоха отговор, че към момента събират информация за обезпечеността на образователните заведения с горива за отопление, като ще се реагира след разбор, с цел да не се стигне до спиране на образователни занятия или прекосяване в образование от разстояние в електронна среда.

Механизмът на финансиране на учебните заведения (делегирани бюджети) изключва " даване на средства за отоплителен сезон ", показаха оттова. " Средствата за застраховане на разноските за отопление, без значение от типа му, са в границите на средствата по стандарти и нормативи за възпитаник, за паралелка и за институция.

В пълномощията на първостепенните разпоредители с бюджет е при създаването на формулата за систематизиране на бюджета на второстепенните си разпоредители - учебни заведения и детски градини, да заложат спомагателни съставни елементи в нея според от типа на отоплението, което употребяват просветителните институции. Чрез използването на този механизъм се отстраняват до известна степен разликите в разноските за отопление при другите източници на отопление - твърди горива, газ, нафта, топлофикация. В случай, че има разпознат дефицит на средства в някое учебно заведение, то няма спънка след анализиране на осъществяването на бюджета му, първостепенният разпоредник с бюджет да го дофинансира ", споделят оттова.

И показват, че годишно в края на годината (ноември-декември) вършат обзор на финансовото положение на второстепенните си разпоредители и въз основа на осъществения разбор, взимат решение за дофинансиране на избрани разпоредители и разноски. " На сегашния стадий няма разпознати дефицити от средства измежду второстепенните разпоредители на министерството. В случай, че такива зародят, ще се действа по нормалния, разказан към този момент ред ", споделят оттова.

69 000 възпитаници ще спортуват на нови площадки

Съвременни условия за спорт навън ще бъдат обезпечени за над 69 000 възпитаници, учащи се в 132 учебни заведения в страната. В 72 от тях ще бъдат построени нови спортни площадки със профилирана настилка, а в останалите 60 съществуващите стадиони ще бъдат главно ремонтирани. За задачата държавното управление отпусна 15 млн. лева по Програмата за създаване и главен ремонт на спортни площадки в държавните и общинските учебни заведения.

12.7 млн. лева се дават на 77 общини - с тях ще бъдат построени нови спортни площадки в 60 общински учебни заведения, а в други 50 площадките ще бъдат главно ремонтирани. 2 млн. лева се отпускат и за 20 държавни учебни заведения, финансирани от министерството на образованието и науката. В половината от тях ще бъдат построени нови спортни площадки, а в останалите 10 следва ремонт на съществуващите. 237 889 лева са обезпечени и за министерството на културата. Те ще бъдат употребявани за строителство на площадки за спорт в две държавни учебни заведения.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР