В официалния вестник на Европейския съюз вече е оповестен конкурсът

...
В официалния вестник на Европейския съюз вече е оповестен конкурсът
Коментари Харесай

Търсенето на концесионер за летище "София" официално започна

В формалния вестник на Европейския съюз към този момент е оповестен състезанието за търсене на концесионер на летище " София ". От обявата се схваща, че прогнозната оценка на концесията е близо 4 милиарда евро. без Данък добавена стойност.

Към претендентите, както към този момент е известно, е заложено условие с изключение на да се дават съответните услуги на летището, само че и да изградят трети терминал. За това е избран период - до десетата година от началото на концесията. Целият й период е 420 месеца или 35 години.

Това е следващият опит за концесиониране на летището като задачата на ръководещите е да изискат по-голямата част от предстоящото концесионно заплащане в задатък и с него да покрият задълженията на БДЖ, които в това време се изплащат с възмездни прехвърляния от бюджета - за последния подобен четете тук.

Сред поставените пред канидадите условия е това да оперират най-малко едно интернационално летище, което обслужва над 10 млн. пасажери годишно, активите им за последните три години да са най-малко на стойност 200 млн. евро и да имат опит при финансиране на огромен инфраструктурен обект - за над 400 млн. евро.

Оферти се одобряват до 22 октомври.

През 2017 година броят на пасажерите се е нараснал с 30.3%, като точната им численост е 6 490 096 души. Ръстът е предстоящ, откакто на летище София стартира работа нискотарифната самолетна компания " Райънер ", а съперникът й " Уизер " продължи да уголемява летателната си стратегия.

Тези точно растежи и случаите на изпуснали полетите си хора поради дребния потенциал на летището при инспекция на пасажерите постанова потребността от нов терминал.

Разпределението на пасажерите през 2017 година по терминали е 64% в интерес на терминал 2 и 36%, минали през остарелия терминал на аерогарата. Голяма роля за това съответствие има Ryanair, която употребява новия терминал.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР