В обстановка на ново усилване на коронавируса в Европа, италианците

...
В обстановка на ново усилване на коронавируса в Европа, италианците
Коментари Харесай

Италия гласува на регионални избори и референдум на фона на COVID-19

В конюнктура на ново увеличаване на ковид в Европа, италианците гласоподават в неделя и понеделник на референдум и районни избори, където един от залозите е спечелването на историческата цитадела на левицата Тоскана от крайната десница на Марио Салвини.
Двата вота бяха в началото планувани за март, само че бяха отсрочени няколко пъти поради пандемията, която е взела близо 36 000 жертви в страната.
Правителството прочее реши гласуването да трае два дни, с цел да се избегнат скупчвания на хора.
Според някои политически специалисти, този път районните избори няма да са народен тест в същата степен като предходни сходни вотове. Здравната политика се дефинира на районно равнище, което би трябвало да накара гласоподавателите да правят оценка локалните си управници за битката с пандемията, а не държавното управление.
Седем области с общо над 20 милиона поданици избират регионалните си шефове и всички погледи са ориентирани към три от тях, където победа на десницата би могла да разклати държавното управление на Джузепе Конте, което се поддържа от антисистемното Движение "5 Звезди " (Д5З) и левоцентристката Демократическа партия (ДП).
Тези три "тестови " области са Кампания с основен град Неапол, където се счита, че настоящият регионален шеф от Директива за птиците ще завоюва, Пулия, където настоящият регионален шеф от Директива за птиците е догонен от претендента на десницата, само че най-много Тоскана, която е цитадела на левицата от повече от половин век и където съгласно допитванията левият и десният претендент са на процедура с изравнени позиции.
Другите четири области, в които се гласоподава, са Вале д'Аоста, Венето, Лигурия и Марке.
Дясната коалиция, в която влизат крайнодясната "Лига " на Матео Салвини, крайнодесните "Италиански братя " на Джорджа Мелони и десноцентристката "Напред, Италия " на Силвио Берлускони, се явява с обща листа във всички области. Затова пък държавната коалиция на Д5З и Директива за птиците се явява разграничена във всички области без северозападната Лигурия, където е открит общ претендент.
Политическите водачи от всички елементи на спектъра обаче твърдят, че резултатите от районните избори, които би трябвало да са известни в понеделник вечерта, няма да имат никакво отражение върху ориста на държавното управление.
"В Италия се гласоподава на всеки пет-шест месеца. Ако трябваше всеки избор да се отразява на държавното управление, щяхме да обсъждаме възможна промяна на кабинета на всеки пет-шест месеца ", сподели наскоро външният министър и главен водач на Д5З Луиджи Ди Майо.
Самият Матео Салвини твърди, че "регионалните избори не засягат държавното управление ".
"Не мисля, че изборите и референдумът могат да смъкват държавното управление, защото левицата няма желание да провокира парламентарни избори, тъй като знае, че ще загуби от десницата ", счита Франко Павончело, учител по политология в Американския университет "Джон Кабот " в Рим.
"Ако обаче резултатите на левицата са изключително разочароващи, в Брюксел ще се усили паниката " способно ли е държавното управление в Рим да показа задоволително упорит проект за икономическо възкръсване, сподели Флориан Хензе от капиталовата банка "Беренберг ".
Страните, които ще получат помощ от признатия през юли от Европейски Съюз проект за икономическо възобновяване от 750 милиарда евро, преди всичко Италия, която би трябвало да получи 208.6 милиарда евро посредством дотации и заеми, би трябвало да показват националните си проекти в Брюксел.
Що се отнася до националния референдум за понижаване на броя на парламентаристите, дадено от Д5З за икономисване на средства, той наподобява се насочва към лесна победа, защото и другите партии приканиха гласоподавателите да гласоподават с "да ".
Планирано е броят на членовете на двете камари на Народното събрание да се намали от 945 на 600. Днес Италия е с втория най-многочислен парламент в Европа след Англия (1 400) и пред Франция (925).
Някои специалисти намират тези избори за прибързани поради покачването на броя на инфектираните с новия ковид, въпреки и записаните по към 1 500 новозаразени дневно да са под числата във Франция, Испания или Англия. Хората от третата възраст и бременните дами въпреки всичко ще могат да употребяват обезопасени направления за този избор.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР