В Общинския съвет на Пловдив е внесено предложение от заместник-кмета

...
В Общинския съвет на Пловдив е внесено предложение от заместник-кмета
Коментари Харесай

Архитекти сравниха Партийния дом с известен небостъргач в Ню Йорк и отсякоха: Не трябва да се бута!

В Общинския съвет на Пловдив е импортирано предложение от заместник-кмета " Култура и туризъм " за смяна на предназначението на УПИ  I-административна постройка в кв.143- нов и премахването на постройката на администрацията на Община Пловдив /бившия Партиен дом/ за построяването на същото място на постройка - център за музикално-сценично изкуство /опера на Пловдив/.

Съветът на КАБ РК Пловдив реши, че е редно Камарата да има отношение по направеното предложение от заместник-кмета и по отношение на това разпореди на Архитектурния съвет управляван от арх. Топалова да организира съвещание и изготви съответното мнение. Заседанието беше извършено на 23 юли  в залата на КАБ Пловдив. Ето го и направеното вследствие на извършеното разискване мнение.

Становището на Камара на архитектите в Пловдив по отношение на:

Предложение на заместител кмета " Култура и туризъм “ на Община Пловдив до Общински съвет-Пловдив от 19.07.2018г. за отреждане имота под постройката на пл.Централен / някогашен Партиен дом / за изграждане на сграда- център за музикално театрално изкуство- съответстващо на Предложение от 25.05.2018г. на Фондация " Дом за Пловдивската опера “ 

Въпрос 1 – Да има ли Пловдив постройка за опера?

Нашият отговор като жители и експерти на този град е изрично удостоверение на нуждата от създаване на нова постройка - Дом на опера Пловдив. Повече от 50 години жителите на Пловдив чакат и упорстват градът да има своята нова, независима и представителна оперна сграда 

Въпрос 2 – Как и къде да се дефинира местото за създаване на новата оперна постройка?

Първото и най-важно изискване за вярното решение на сложната и виновна задача за избор на място за Операта е да се дефинират параметрите на постройката, като резултат от в детайли и задълбочено маркетингово изследване за потребителския капацитет на града, за нуждата от съчетаване на спомагателни функционалности, зародили с новите културни потребности на поколенията и така нататък Тази значима изходна информация би трябвало да бъде готова от принципала на Пловдивската опера - министерството на културата. Фриволното изтъкване на обособени места без нужното изследване и ясна визия за параметрите на постройката би довело до риска да се вземе погрешно решение.

Безспорно и потвърдено от всички положителни образци по света, е че тази постройка би трябвало да бъде представителна, неповторима и емблематична, което предпоставя нуждата от по-голямо свободно пространство за нейното разбиране. Всички нови модерни оперни здания са разположени надалеч от натоварената централна градска среда, ситуирани към открити пространства на заливи, реки и нови квартали. 

Въпрос 3 – Подходящо ли е за оперна постройка посоченото в предлагането място - някогашният Партиен дом? 

Считаме, че това предложение не е уместно със следните причини:

- Поради липса на авансово маркетингово изследване не може да се реши опцията за ситуиране на постройка на Операта в оферти имот на Партийния дом. По-скоро можем да дадем хипотетичната преценка, че този имот, който е с повърхност 3241 кв.м, би бил непълен за угаждане на всички условия за пълноценна модерна оперна постройка. Очевидните дефекти на това място са – дребната повърхност, липса на комфортни връзки за обслужване на сценографски уреди и декори, липса на условия за паркиране, упования спор с археологията на подземно равнище и така нататък

- За да се освободи теренът за нова постройка на Пловдивската опера, би трябвало да се унищожи съществуващата постройка на общинската администрация, ведно със съществуващата концертна зала.

- Административната постройка на община Пловдив, известна от предишното като Партиен дом, е една от забележителните здания в града. Тя е проектирана през 1965-1966 година в Проектантска организация  Пловдив с проектанти известните български архитекти арх. Владимир Рангелов, арх. Любомир Бонев, арх. Милчо Сапунджиев, арх. Георги Караянев, арх. Колю Колев. Консултант на проектантския колектив и бил проф. арх. Станчо Белковски. Проектанти на част " структури “ са: инж. Любен Софкаров – високо тяло и инж. Драго Алексиев – ниско тяло.

Сградата е първата в България, проектирана и изпълнена със скелетно безгредова структура. Въведена е в употреба през април 1969 година Новаторска и неповторима за страната ни е и покривната фалтова структура на Концертна зала. Изграден без взаимни отстъпки във типа и качеството на материалите, Партийният дом е образец за съвременно архитектурно мислене и висше архитектурно майсторство, инспирирано от архитектурата на Мис ван дер Рое.

Това архитектурно течение е с генезис от немския " Баухаус “ и западноевропейския " Интернационален жанр “ и се трансформира в извънредно допустим модел за редица културни, просветителни институции и огромни корпорации като да вземем за пример небостъргачът " Сигрем Билдинг “ в Ню Йорк. Сградите не са политически субекти. Те са архитектурни свидетелства на стила и духа на времето, в което са построени и наше обвързване е да ги опазим.

Предложението за срутване на постройката и единствената концертна зала с добра звучност не подхожда на традициите на Пловдив и опонира на международното придвижване, инспирирано от ЮНЕСКО, в годината на културното завещание за запазване паметниците на новото време от началото и втората половина на 20 век.

- С местоположението и високия си контур постройката се явява главен градообразуващ фактор за преодоляване на площадното пространство и образен репер на пешеходната ос – Главна улица.

- Надеждата за образно разобличаване на Родопите от пешеходната зона с унищожаване на постройката е илюзорна, като се има поради общия размер на евентуалната оперна постройка, чиято сцена би имала височина, близка до тази на сегашната постройка

- Разсъждавайки за това дали Опера или Общинска администрация би трябвало да бъде ситуирана в центъра на града, то несъмнено приоритет от позиция на обслужване на жителите има административната постройка, поради което би трябвало да бъде непокътната. 

Имайки поради изложеното дотук, показваме своето противоречие за заличаване на една постройка, носеща духа и историята на града ни. На този стадий, считаме че, решението на това место да се построи Операта на Пловдив не е задоволително обосновано.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР