В общинската икономика на София идва нова вълна ръководители, макар

...
В общинската икономика на София идва нова вълна ръководители, макар
Коментари Харесай

Рокадите в общинската икономика на София започват от ЦГМ

В общинската стопанска система на София идва нова вълна ръководители, въпреки че все още това не дава обещание и нов жанр на ръководство. Вчера Столичният общински съвет направи първа промяна в следените от него сдружения. Досегашният изпълнителен шеф на Центъра за градска подвижност Христиан Петров, който през октомври стана общински консултант от ГЕРБ, бе заменен краткотрайно от Румяна Милова, която ръководеше центъра по времето на предизборната акция. Досега тя бе началник на дирекция „ Паркиране и гаражи “ в ЦГМ. Нейните функционалности пък се поемат от заместника й Александър Георгиев. Милова ще управлява сдружението до избора на нов съвет на шефовете на ЦГМ, който ще бъде избран от СОС след конкурс. Очакванията са подобен да бъде разгласен до края на годината заради приключване на мандата на настоящия УС. След това новият ръб ще реши кой от членовете му да го управлява оперативно.

През 2016 година Милова още веднъж бе началник на ЦГМ, а през последните 3 година е и член на съвета на шефовете му. Центърът е едно от най-скандалните общински сдружения, към които непрекъснато има подозрения за непрозрачни публични поръчки. През т.г. „ Сега “ публикува редица материали за скандални практики в сдружението, с които свързани компании печелят милиони. При разискванията пък самостоятелният консултант Борис Бонев напомни и одит на Сметната палата за интервала 2014-1016 година, който също откри фрапиращи нарушавания - нелегитимни пълномощници, от които не може да се търси отговорност за вреди, неиздължени заплащания към " Столичен електротранспорт ", " Столичен автотранспорт " и " Метрополитен ", счетоводни грешки за десетки милиони, липса на надзор върху операторите в градския превоз, нестимулирано повишаване на билета и така нататък В отчета си държавните инспектори направиха ред наставления, които в този момент Бонев упорства най-накрая да бъдат изпълнени. Те трябваше да сложат ред във финансите на сдружението, в това число и във взаимоотношенията му с операторите и с общината, да вкарат повече надзор, да преструктурират звената и така нататък Центърът се е трансформирал в знак на институция, която работи срещу ползите на софиянци.

Конкурси за нови управления ще има и в други столични сдружения. Вече са изтекли или са пред приключване 3-годишните мандати на шефовете на общинските пазари, „ Столичен автотранспорт “ и „ Столичен електротранспорт “, „ Метрополитен “, „ Софийски парцели “ и „ Спортна София “. Ще се търси нов началник и на Столичната общинска организация за приватизация, откакто кметът Йорданка Фандъкова разгласи, че ще притегли шефа й Владимир Данаилов за заместник-кмет с сектор „ Дигитализация и вложения “.

 

Натиск

За незабавна оставка на надзорния съвет на „ Топлофикация-София “ приканиха от " Демократична България ". Като претекст съветниците от обединението припомниха, че финансовите резултати на сдружението се утежняват непрекъснато, а надзорът и управителният му съвет са виновни за " трупащите се планини от задължения ". Затова би трябвало бързо да се притегли външен инспектор, който да ревизира за какво парното натрупа отговорности, и да се откри външен управител, който да обезпечи вложения. От " Демократична България " упорстват още сдружението да развие личен потенциал за търговия с тока, който създава, а не това да става през профилирана компания. В момента " Топлофикация " има контракт за услугата с " Гранд енерджи дистрибюшън ", която се свързва с Христо Ковачки. В същото време в надзорния съвет на компанията е някогашен кадър на Ковачки - Валентин Терзийски, а до неотдавна различен, свързван с него, беше изпълнителен шеф - Кремен Георгиев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР