В общините Стара Загора и Враца са извършени корупционни престъпления

...
В общините Стара Загора и Враца са извършени корупционни престъпления
Коментари Харесай

КПКОНПИ вече подозира корупция и в Стара Загора, и във Враца

В общините Стара Загора и Враца са осъществени корупционни закононарушения при поръчки за пазаруване на рейсове и тролеи. Това е мнението на антикорупционната комисия КПКОНПИ, която е предала материалите на прокуратурата.

И двете общини се ръководят от кметове на ГЕРБ – Живко Тодоров в Стара Загора и. Това е третата община с кмет от партията, за който, комисията, ръководена от някогашния основен прокурор Сотир Цацаров, твърди, че има подозрения за корупция. Такъв сигнал. Поръчката е сходна – машини за градския транпосрт. Другото общо е, че и трите търга са отчасти финансирани с пари по оперативена стратегия " Околна среда ". КПКОНПИ ненадейно се създаде против кметове на ГЕРБ след промяната на държавното управление и все по-усилени диалози за промени в самата комисия.

Във Враца са тествани две поръчки – едната за доставка на 9 тролейбуса, а втората – за доставка на 13 електрически рейса, както и на зарядни станции за общо над 32 млн. лева

" В хода на инспекцията са изискани документи на място и са снети писмени пояснения от лица, взели участие в извършените процедури. Установено е, че е получена неследваща се имотна полза, както и нарушавания при доставката на тролейбусите – не са изпълнени параметрите, категорично посочени в техническото предложение и спецификацията към подписания контракт. В резултат на това в употреба са въведени транспортни средства, които не са били предмет на публичната поръчка и са създадени от беларуско държавно сдружение, без да е открито дали дават отговор на нормативните условия за транспортни средства в Европейски Съюз ", пишат от комисията.

Търговете в Стара Загора също са два - за за над 35 млн. лева и е за покупка на 55 нови дизелови рейса и за зарядни станции за близо 50 млн. лева Печелят ги три компании – полска, чешка и българска.

" Установени са данни за осъществени незаконни дейности от лице, заемащо висша обществена служба, изразяващи се в превишаване на пълномощията му и оказване на влияние в процеса по подготовка и осъществяване на публичните поръчки за установяване на съответен участник за реализатор, за което същото лице е получило неследваща му се имотна полза ", настояват от комисията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР